Wołowina w piwie

    Wołowina w piwie

    2polubienia
    3godz.


    Zrobione przez 7 osób

    Ta klasyczna flamandzka specjalność z grubymi kromkami pieczywa czosnkowo-ziołowego jest wyjątkowo pyszna i sycąca. Jest świetna na przyjęcia – można przygotować ją z wyprzedzeniem i bez kłopotu przyrządzić więcej porcji, zwiększając ilość poszczególnych składników.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 450 g chudej wołowiny, okrojonej z tłuszczu i pokrojonej w dużą kostkę
    • 1 duża cebula, pokrojona na cząstki
    • 350 g marchewki, pokrojonej ukośnie w grube plasterki
    • 1 duży pasternak, około 170 g, pokrojony w kostkę
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 300 ml ciemnego piwa
    • 300 ml wywaru wołowego
    • 1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół
    • 1 łyżka czerwonego octu winnego
    • 1 łyżka musztardy z ziarenkami gorczycy
    • 1 łyżeczka ciemnego brązowego cukru
    • sól i pieprz
    • Pieczywo czosnkowo-ziołowe
    • 220 g chleba
    • 1 duży ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
    • 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.45min.  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Rozgrzać łyżkę oliwy w naczyniu żaroodpornym. Wrzucić mięso i smażyć na dość dużym ogniu 4–5 minut, żeby przyrumieniło się równomiernie. Przełożyć na talerz i zlać na niego soki z patelni.
    2. Wlać do naczynia żaroodpornego pozostałą łyżkę oliwy i zmniejszyć ogień. Wrzucić cebulę, marchewkę, pasternak i czosnek. Smażyć 5 minut, często mieszając. Dodać mięso (wraz z sokami), piwo, wywar, mieszankę ziół, ocet, musztardę i cukier. Starannie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 2 godziny, aż wołowina zrobi się miękka.
    3. Pokroić chleb na 8 grubych kromek. Wymieszać czosnek, natkę pietruszki, tymianek i oliwę. Nasmarować każdą kromkę chleba z jednej strony.
    4. Odkryć naczynie żaroodporne z mięsem i warzywami. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ułożyć kromki chleba wokół brzegów naczynia, posmarowaną stroną do góry tak, by lekko na siebie zachodziły. Wstawić naczynie z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 20–30 minut, aż chleb się przyrumieni. Podawać na gorąco.

    Inne propozycje

    • Wołowina w czerwonym winie: użyć 12 całych szalotek lub drobnych cebulek, zamiast dużej cebuli, marchewki i pasternaku. Zastąpić piwo czerwonym winem. Pominąć ocet, musztardę i cukier, natomiast dodać łyżkę dżemu z czerwonej porzeczki. Pod koniec punktu 2 przepisu dodać 225 g pieczarek pokrojonych w plasterki i 200 g kasztanów jadalnych pakowanych próżniowo na 10 ostatnich minut pieczenia. Podawać z ryżem oraz poszatkowaną brukselką podsmażoną lekko metodą stir-fry.

    Zalety

    • Tego typu pieczone dania są wyjątkowo zdrowe. Rozpuszczalne w wodzie witaminy B i C oraz mikroelementy, które w trakcie gotowania wydostają się ze składników, są tracone, natomiast w potrawach pieczonych pozostają w sosie.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, E, kwas foliowy, niacyna, cynk * ✓✓ B2, C, żelazo * ✓ wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis