Wołowina w sosie hoisin

    Wołowina w sosie hoisin

    Zapisz do ulubionych
    21min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kawałki smażonego soczystego befsztyka ze świeżym imbirem, pieczarkami, czerwoną papryką i kruchymi warzywami, podane z chińskim makaronem, to znakomite danie na szybki obiad. Sos hoisin, chiński sos ze śliwek i soi, nadaje potrawie bogaty wschodni smak.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 170 g chińskiego makaronu
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
    • 125 g pieczarek, pokrojonych na połówki
    • 1 befsztyk z polędwicy wołowej, ok. 200 g, pokrojony na paski
    • 85 g groszku cukrowego, przekrojonego wzdłuż
    • 4 cebulki dymki, pokrojone w podłużne kawałki
    • 3 łyżki sosu hoisin
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 łyżeczka oleju sezamowego
    • posiekana cebulka dymka do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  Gotowe w: 21min. 

    1. Makaron włożyć do naczynia, zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut (lub zgodnie z przepisem na opakowaniu).
    2. Podgrzać olej słonecznikowy w woku albo na dużej patelni, dodać czosnek i imbir, smażyć krótką chwilę. Dodać paprykę i pieczarki, smażyć na dużym ogniu przez 2–3 minuty, aż zmiękną.
    3. Dodać paski mięsa, fasolę i dymkę, smażyć jeszcze przez 1–2 minuty, aż mięso stanie się rumiane.
    4. Wymieszać sos hoisin z sojowym, zamieszać energicznie, żeby się spienił, dodać olej sezamowy. Odcedzić makaron. Podawać mięso z sosem ułożone na makaronie, przybrane posiekaną dymką.

    Inne propozycje

    • Polędwicę wołową można zastąpić wieprzową lub filetami z kurczaka. * • Można także przyrządzić smażonego indyka z bazylią i chili. Pokroić w paski 200 g filetu z piersi indyka. Zmieszać 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę mąki kukurydzianej i 2 łyżeczki brązowego cukru. Zamiast imbiru należy podsmażyć z czosnkiem papryczkę chili, pokrojoną w paski. Dodać mięso, fasolę i dymkę, smażyć około 4 minut. Dodać łyżeczkę kolendry, zamieszać, dodać sos rybny zmieszany z sojowym i smażyć, mieszając, aż lekko zgęstnieje. Dodać 2 łyżki posiekanej bazylii. Podawać z makaronem lub ryżem.

    Jedna porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B6, B12, C, miedź, żelazo, cynk * ✓✓ B1, B2, E, kwas foliowy, niacyna, potas * ✓ wapń, selen

    Zalety

    • Wołowina jak wszystkie czerwone mięsa jest znakomitym źródłem cynku, a także żelaza. Organizm ludzki znacznie łatwiej przyswaja żelazo z wołowiny niż ze źródeł roślinnych. * • Dzięki stosowaniu nowoczesnych metod hodowlanych wołowina jest obecnie znacznie chudsza niż kiedyś. Najchudsza zawiera poniżej 3% tłuszczu. * • Czerwona papryka zawiera liczne substancje wspomagające organizm w walce z chorobami. Poza witaminą C i beta-karotenem znajdują się w niej także luteolina i zeaksantyna. Mogą one chronić przed starczą degeneracją plamki żółtej, która dotyka 20% osób po 65. roku życia i jest najczęstszą przyczyną ślepoty w krajach Zachodu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis