Wołowina stir-fry po tajsku z mango

    Wołowina stir-fry po tajsku z mango

    3polubienia
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Do dressingu do tego kolorowego dania prawie nie dodajemy tłuszczu, a wołowinę smażymy w małej ilości oleju, więc choć zarówno wołowina, jak i orzeszki zawierają tłuszcz, to potrawa dostarcza go stosunkowo mało. Nie trzeba też dodawać soli, ponieważ dressing i sos sojowy są słone.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g chudego mięsa wołowego (np. polędwicy)
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1 łyżeczka cukru
    • 2 łyżeczki sosu sojowego
    • 1½ łyżki oleju słonecznikowego
    • Dressing imbirowo-miodowy
    • 2 łyżeczki papryki
    • 2 łyżeczki łagodnego chili
    • 1½ łyżki miodu
    • 2,5 cm świeżego imbiru, startego
    • 4 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
    • sok z 1 cytryny lub limonki
    • Sałatka
    • 1 dojrzałe, ale twarde mango, obrane i pokrojone na kawałki
    • 2 dojrzałe, ale twarde śliwki, pokrojone w plasterki
    • ¼ średniej wielkości główki czerwonej kapusty
    • 55 g rukwi wodnej
    • ½ ogórka, pokrojonego w słupki
    • ½ czerwonej papryki, pokrojonej w paski
    • 3–4 cebulki dymki, pokrojone ukośnie
    • 45 g mieszanki świeżej mięty i kolendry
    • 2 łyżki grubo posiekanych, podprażonych niesolonych orzeszków ziemnych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Przygotować dressing. Włożyć paprykę, chili, miód, imbir i ocet do rondla i powoli dolewać 250 ml wody, ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować 5 minut. Odstawić z ognia i dodać sok z cytryny lub limonki, zamieszać. Odstawić.
    2. Wrzucić wszystkie składniki sałatki, z wyjątkiem orzeszków ziemnych, do dużej, płytkiej miski i wymieszać, lekko podrzucając. Odstawić.
    3. Pokroić mięso na cienkie paseczki. Włożyć je do miski razem z czosnkiem, cukrem oraz sosem sojowym i dobrze wymieszać. Podgrzać wok lub patelnię teflonową na dużym ogniu i dodać olej. Wrzucić wołowinę i smażyć, aż kawałki będą równo przyrumienione i gotowe.
    4. Ułożyć usmażone mięso na wierzchu sałatki. Polać ją dressingiem i posypać orzeszkami ziemnymi. Podawać natychmiast.

    Inne propozycje

    • Można dodać do sałatki pokrojonego w kostkę ananasa, świeżego lub z puszki, albo kiwi. * • Warto dodać do potrawy bardzo cienkie paski świeżej czerwonej papryczki chili – szczególnie jeśli jesteśmy przeziębieni. Jedzenie chili pomaga oczyścić zatkany nos. * • Zastąpmy mango 2 nektarynkami ze skórką, pokrojonymi na plasterki. * • Jeśli gotujemy dla wegetarian, nie dodawajmy wołowego mięsa, a ilość orzeszków ziemnych zwiększmy do 150 g. Orzeszki to doskonałe źródło białka i zawierają znacznie mniej nasyconych tłuszczów niż mięso.

    Zalety

    • Wszystkie pomarańczowe i czerwone owoce i warzywa, takie jak mango, czerwona kapusta i czerwona papryka, są świetnym źródłem beta-karotenu i witaminy C – dwóch przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać chorobom serca i nowotworom. Witamina C pomaga przyswajać cenne żelazo z mięsa. * • Imbir nada dressingowi pikantny smak, ale również pomoże w trawieniu.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12, C * ✓✓ A, B6, cynk, żelazo * ✓ B1, B2, E, PP, kwas foliowy, miedź

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis