Wołowina po bolońsku

    Wołowina po bolońsku

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    W tym daniu we włoskim stylu cytryna i koper włoski nadają wspaniały świeży smak zwykłej duszonej mielonej wołowinie. Należy je podawać z chrupiącymi liśćmi sałaty i mnóstwem pieczywa, którym można wybierać z talerzy smakowity sos.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 340 g chudej mielonej wołowiny
    • 1 posiekana cebula
    • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
    • 600 g ziemniaków, pokrojonych w drobną kostkę
    • 800 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 150 ml bulionu drobowego (może być z kostki)
    • drobno posiekana skórka i sok z 1 cytryny
    • 1 łyżka brązowego cukru
    • 1 koper włoski, pokrojony w cienkie plasterki
    • 100 g mrożonej fasolki szparagowej
    • sól i pieprz
    • Do przybrania
    • posiekane listki kopru włoskiego
    • posiekana natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Mięso, cebulę i czosnek smażyć w dużym rondlu przez 5 minut, często mieszając, aż lekko zbrązowieje.
    2. Dodać ziemniaki, pomidory razem z zalewą, bulion,skórkę cytrynową i cukier, lekko przyprawić. Doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień i przykryć garnek. Dusić przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki będą prawie gotowe.
    3. Dodać koper włoski, fasolkę szparagową i sok z cytryny. Dusić pod przykryciem jeszcze 5 minut, aż ziemniaki zmiękną, a koper włoski i fasolka szparagowa ugotują się (ale nie rozgotują).
    4. Doprawić do smaku, nałożyć potrawę do miseczek. Przybrać pozostałą skórką cytrynową, posiekanymi listkami kopru włoskiego i natką pietruszki.

    Inne propozycje

    • Wołowinę można zastąpić mielonym mięsem indyka lub kurczaka, wieprzowiną lub baraniną. * • Można także zamiast ziemniaków użyć marchewki i fasoli z puszki. Należy wziąć 400 g fasoli cannellini z puszki, przepłukanej i odsączonej, oraz 250 g marchewki pokrojonej w drobną kostkę. * • Jeśli danie będą jadły małe dzieci, nie należy dodawać soku cytrynowego. Można wtedy podać pokrojoną cytrynę, tak, aby każdy mógł je doprawić według własnego smaku. * • Znakomitym dodatkiem do tej potrawy jest sałata wymieszana z pokrojoną w cienkie plastry czerwoną cebulą, garścią świeżej bazylii, kilkoma czarnymi oliwkami i sosem z cytryny i oliwy z oliwek.

    Zalety

    • Chuda mielona wołowina zawiera 9,6 g tłuszczu na 100 g mięsa. Jeśli użyjemy rondla o grubym dnie albo pokrytego teflonem, nie musimy w ogóle używać tłuszczu. * • Pomidory są bogatym źródłem witaminy C – świeże zawierają 17 mg, a pomidory z puszki – około 12 mg w 100 g. * • Skrobiąc ziemniaki zamiast je obierać, nie tracimy witamin i soli mineralnych, które znajdują się tuż pod skórką. Skórka zawiera także cenny błonnik. * • Warto mieć w zamrażalniku fasolkę szparagową. Jest źródłem błonnika i kwasu foliowego, niezbędnego dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy chroni także przed chorobami serca.

    Jedna porcja zawiera:

    ✓✓✓ B6, B12, C * ✓✓ kwas foliowy, żelazo * ✓ B1, niacyna, potas, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis