Hummus z czarnej fasoli

    Hummus z czarnej fasoli

    8polubień
    5min.


    Zrobione przez 601 osób

    Jest to bezwzględnie najlepszy znany mi przepis na hummus. Doskonale smakuje z opieczonym chlebem pita. Amatorzy ostrzejszego smaku mogą dodać więcej soku z cytryny.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 ząbek czosnku
    • 450 g czarnej fasoli w puszce, płyn odcedzić do miseczki
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1,5 łyżki pasty tahini
    • 0,75 łyżeczki mielonego kuminu
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 0,25 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 0,25 łyżeczki papryki
    • greckich oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 5min. 

    1. Do miski robota kuchennego wycisnąć przez praskę czosnek, dodać czarną fasolę, 2 łyżki płynu z puszki z fasolą, 2 łyżki soku z cytryny, pastę tahini, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki soli oraz 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne. Miksować pastę, aż będzie gładka, w miarę potrzeby spychając ją łyżeczką w dół z brzegów miski. Doprawić do smaku i ewentualnie dodać więcej płynu. Udekorować papryką i oliwkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis