Włoska sałatka chlebowa

    Włoska sałatka chlebowa

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    W tym uwspółcześnionym przepisie na sałatkę panzanella, grzanki z chleba wiejskiego doprawia się sokiem z pomidorów, świeżą bazylią i kaparami. To najprostsze letnie danie, jakie można sobie wyobrazić.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • ¾ bochenka chleba wiejskiego sprzed 1–2 dni, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa
    • 1 żółta papryka, pokrojona na kawałki
    • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 łyżki czerwonego octu winnego
    • ½ łyżeczki drobnego cukru
    • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki
    • 450 g pomidorów, grubo posiekanych
    • 2 łyżki kaparów, odsączonych
    • 1 mały pęczek świeżej bazylii, porwanej na kawałki
    • 20 miniaturowych kulek mozzarelli (ok. 225 g)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Ułożyć kawałki chleba na ⅔ powierzchni dużej blachy. Obtoczyć kawałki papryki w łyżce oliwy i ułożyć w jednej warstwie na wolnej powierzchni blachy. Piec przez 20 minut, aż chleb i papryka się przyrumienią. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut do ostygnięcia.
    2. Wlać resztę oliwy do dużej salaterki. Utrzeć z octem, cukrem i odrobiną czarnego pieprzu. Wrzucić krążki cebuli i obtoczyć w dressingu. Dodać pomidory i kapary. Wymieszać.
    3. Dodać kawałki chleba i paprykę do sałatki. Posypać bazylią i starannie wymieszać. Wstawić do lodówki i schłodzić. Tuż przed podaniem wyjąć z lodówki, odsączyć kulki mozzarelli i ułożyć je na sałatce.

    Możesz też użyć

    Zamiast kulek mozzarelli – 200 g tuńczyka z puszki w oliwie z oliwek, odsączonego i rozdrobnionego lub 185 g sardynek z puszki (bez kręgosłupów).

    Jak kupować

    • Jeśli nie możemy kupić maleńkich kulek mozzarelli, użyjmy mozzarelli z dwóch opakowań po 125 g, pokrojonych na kawałki. • Można też kupić do tej potrawy mozzarellę o obniżonej zawartości tłuszczu.

    Rada

    Tę sałatkę można przechowywać w lodówce kilka godzin, a nawet całą noc.

    …zrób to szybciej

    Aby przyrządzić panzanellę jeszcze szybciej, należy pokroić chleb na grube kromki, zamoczyć szybko w zimnej wodzie i delikatnie wycisnąć. Porwać na kawałki, wrzucając je do salaterki. Dodać warzywa i kapary. Utrzeć dressing w małej misce jak w punkcie 2. głównego przepisu i polać nim sałatkę. Położyć na wierzchu talerz, by lekko przycisnąć sałatkę. Dzięki temu chleb wchłonie nieco soku z pomidorów. Wstawić do lodówki na 15 minut, a potem delikatnie wymieszać. Posypać bazylią i kuleczkami sera mozzarella.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis