Wietnamski rosół z makaronem

    Wietnamski rosół z makaronem

    7polubień
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Charakterystyczny smak i aromatyczne składniki zmieniają lekki rosół w egzotyczne danie, które może być wspaniałą przystawką lub lekkim posiłkiem. Nie smażymy składników przed gotowaniem, więc powstaje wspaniała zupa o niskiej zawartości tłuszczu. Wybierz na ten rosół chudy stek – będzie wyśmienity!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 25 g suszonych grzybów shiitake
    • 75 g makaronu ryżowego vermicelli
    • 170 g chudego wołowego steku, pokrojonego w kostkę
    • 500 ml bulionu wołowego
    • 2 łyżki sosu rybnego
    • 1 czubata łyżka startego świeżego imbiru
    • 30 g groszku cukrowego
    • ½ cebuli, pokrojonej w piórka
    • szczypiorek z 2 młodych cebulek dymek, pokrojony
    • 2 małe lub 1 średnia papryczka chili, drobno pokrojona
    • 1 łyżka świeżej mięty, posiekanej
    • 1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
    • 1 łyżka świeżej bazylii, posiekanej
    • Z czym podawać
    • cząstki limonki
    • sos sojowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Wypłukać grzyby shiitake i włożyć je do małej miski. Makaron ryżowy wyłożyć do dużej miski. Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Makaron również zalać wrzątkiem i odstawić na 4 minuty lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić makaron.
    2. Odsączyć grzyby, a wodę, w której się moczyły, wlać do dużego garnka. Odciąć i wyrzucić twarde trzonki, a kapelusze pokroić w paseczki i włożyć do garnka, wraz z pokrojonym stekiem, bulionem, sosem rybnym i imbirem. Doprowadzić do wrzenia; gotować na małym ogniu 10–15 minut lub do czasu, aż mięso będzie miękkie. Zebrać powstającą szumowinę.
    3. Do dwóch miseczek na zupę włożyć makaron, groszek i pokrojoną cebulę. Wyjąć mięso i grzyby z rosołu łyżką cedzakową i przełożyć do miseczek. Rozlać do miseczek rosół i posypać szczypiorkiem, chili, miętą, kolendrą oraz bazylią.
    4. Podawać od razu, z cząstkami limonki (można od razu wycisnąć sok do rosołu). Osobno podać sos sojowy.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ B1, B6, B12, E, niacyna * ✓✓ żelazo, cynk

    Zalety

    • Wołowina, tak jak każde czerwone mięso, jest bogatym źródłem żelaza i cynku. Żelazo pochodzące z mięsa jest dużo łatwiej przyswajalne niż żelazo z warzyw. * • Obecnie wołowina jest dużo chudsza niż kiedyś – dobrze oprawione kawałki mogą zawierać nawet tylko 4% tłuszczu.

    Inne propozycje

    • Aby zrobić wegetariańską wersję tego dania, należy użyć tofu i bulionu warzywnego, zamiast wołowiny i bulionu wołowego. Sos rybny trzeba zastąpić sosem sojowym i wytrawnym sherry. Gotować tofu na małym ogniu tylko 2 minuty lub do czasu, aż się podgrzeje. * • Groszek cukrowy można zastąpić słupkami marchewki i pokrojonym selerem. Można zmieniać ilości szczypiorku, chili i świeżych ziół, w zależności od upodobań. * • Zamiast makaronu ryżowego można wziąć każdy rodzaj cienkiego orientalnego makaronu, włącznie z chińskim makaronem jajecznym. Makaron należy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. * • Aby danie było bardziej aromatyczne, oprócz imbiru można też dodać dużą szczyptę cynamonu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis