Nasz przepis udowadnia, że dania typu stir-fry wcale nie muszą być skomplikowane. Paski filetu wieprzowego krótko marynujemy, a potem smażymy metodą stir-fry z zielonymi warzywami. Podany z pożywnym chińskim makaronem jajecznym, tworzy pełnowartościowy posiłek.
Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"
✓✓✓ C * ✓ kwas foliowy * ✓ A, B1, B6, E, niacyna, wapń, miedź, żelazo, potas, cynk
• Wieprzowina zawiera duże ilości witamin z grupy B, a także cynk, fosfor i żelazo. Żelazo występuje tu w postaci hemowej, dlatego jest łatwo przyswajane przez nasz organizm. * • Pak-choi – chińska kapusta – ma szerokie, białe łodygi zakończone dużymi ciemnozielonymi liśćmi. Tak jak inne ciemnozielone warzywa liściaste, dostarcza kwasu foliowego – witaminy z grupy B, która pomaga zapobiegać chorobom serca.
• Zamiast wieprzowiny można użyć kawałków kurczaka lub steku wołowego. * • Smażone warzywa z makaronem ryżowym. Wymieszać w dzbanku drobno posiekaną, świeżą czerwoną papryczkę chili, 2 łyżeczki startego świeżego imbiru, łyżkę sosu rybnego, łyżkę soku z limonki, 2 łyżeczki drobnego, ciemnego brązowego cukru, 2 łyżeczki oleju sezamowego i 3 łyżki bulionu warzywnego lub wody. Rozgrzać wok albo dużą patelnię i wlać łyżkę oleju arachidowego. Wrzucić 200 g różyczek brokułów, 125 g drobnych pieczarek i smażyć 2 minuty metodą stir-fry. Dodać 125 g główek cienkich szparagów i smażyć kolejne 2 minuty. Wlać sos z dzbanka, zamieszać. Wrzucić 125 g porwanych liści kapusty pekińskiej oraz 55 g orzechów nerkowca. Smażyć metodą stir-fry jeszcze 3 minuty, aż sos zgęstnieje i zacznie bulgotać, a warzywa zmiękną. Wsypać do miski makaron ryżowy i zalać wrzącą wodą lub bulionem. Zamieszać widelcem i zostawić na 3–4 minuty, aby napęczniał. Odsączyć na sicie, przelać wrzątkiem i znów odsączyć. Posypać usmażone warzywa 3 łyżkami posiekanej kolendry i podawać z makaronem.
- 03 cze 2012