Wieprzowina z warzywami po chińsku

    Wieprzowina z warzywami po chińsku

    17polubień
    22min.


    Zrobione przez 7 osób

    Nasz przepis udowadnia, że dania typu stir-fry wcale nie muszą być skomplikowane. Paski filetu wieprzowego krótko marynujemy, a potem smażymy metodą stir-fry z zielonymi warzywami. Podany z pożywnym chińskim makaronem jajecznym, tworzy pełnowartościowy posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g polędwiczek wieprzowych
    • 3 łyżki wytrawnego sherry
    • 4 łyżeczki oleju sezamowego
    • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
    • 1 pęczek cebuli dymki
    • 200 g groszku cukrowego
    • 340 g chińskiej kapusty pak-choi
    • 250 g chińskiego makaronu jajecznego
    • 1 łyżka oleju arachidowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 22min. 

    1. Usunąć z wieprzowiny nadmiar tłuszczu i pokroić ją w poprzek na plastry o grubości 5 mm, a następnie każdy plaster na paski również grubości 5 mm. Przełożyć do miski z sherry, łyżeczką oleju sezamowego i sosem sojowym. Wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły, odstawić do zamarynowania na czas przygotowania warzyw.
    2. Przekroić dymkę w poprzek na pół, a następnie wzdłuż w piórka. Przekroić strączki groszku wzdłuż na pół, a kapustę pak-choi oczyścić i porwać na kawałki wielkości dużego kęsa.
    3. Zagotować duży garnek wody. Wrzucić makaron i zamieszać, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować około 3 minut albo zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż makaron będzie miękki.
    4. Mocno rozgrzać wok lub dużą patelnię, wlać olej arachidowy i rozprowadzić go po dnie, obracając naczynie w różne strony. Wrzucić kawałki wieprzowiny, osączając je lekko z marynaty, i smażyć metodą stir-fry na dużym ogniu 3 minuty, aż mięso lekko się zrumieni i zmięknie. Wyjąć z woka i odstawić.
    5. Wrzucić do woka groszek i smażyć metodą stir-fry przez 30 sekund. Dodać dymkę oraz kapustę pak-choi i smażyć jeszcze minutę. Dodać z powrotem wieprzowinę wraz z marynatą i smażyć metodą stir-fry 1–2 minuty, aż potrawa zacznie mocno wrzeć. Kapusta powinna nieco zmięknąć, ale jednocześnie być nadal lekko krucha.
    6. Starannie odsączyć makaron, wymieszać z pozostałymi 3 łyżeczkami oleju sezamowego, przełożyć na ogrzane talerze. Nałożyć wieprzowinę z warzywami i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ C * ✓ kwas foliowy * ✓ A, B1, B6, E, niacyna, wapń, miedź, żelazo, potas, cynk

    Zalety

    • Wieprzowina zawiera duże ilości witamin z grupy B, a także cynk, fosfor i żelazo. Żelazo występuje tu w postaci hemowej, dlatego jest łatwo przyswajane przez nasz organizm. * • Pak-choi – chińska kapusta – ma szerokie, białe łodygi zakończone dużymi ciemnozielonymi liśćmi. Tak jak inne ciemnozielone warzywa liściaste, dostarcza kwasu foliowego – witaminy z grupy B, która pomaga zapobiegać chorobom serca.

    Inne propozycje

    • Zamiast wieprzowiny można użyć kawałków kurczaka lub steku wołowego. * • Smażone warzywa z makaronem ryżowym. Wymieszać w dzbanku drobno posiekaną, świeżą czerwoną papryczkę chili, 2 łyżeczki startego świeżego imbiru, łyżkę sosu rybnego, łyżkę soku z limonki, 2 łyżeczki drobnego, ciemnego brązowego cukru, 2 łyżeczki oleju sezamowego i 3 łyżki bulionu warzywnego lub wody. Rozgrzać wok albo dużą patelnię i wlać łyżkę oleju arachidowego. Wrzucić 200 g różyczek brokułów, 125 g drobnych pieczarek i smażyć 2 minuty metodą stir-fry. Dodać 125 g główek cienkich szparagów i smażyć kolejne 2 minuty. Wlać sos z dzbanka, zamieszać. Wrzucić 125 g porwanych liści kapusty pekińskiej oraz 55 g orzechów nerkowca. Smażyć metodą stir-fry jeszcze 3 minuty, aż sos zgęstnieje i zacznie bulgotać, a warzywa zmiękną. Wsypać do miski makaron ryżowy i zalać wrzącą wodą lub bulionem. Zamieszać widelcem i zostawić na 3–4 minuty, aby napęczniał. Odsączyć na sicie, przelać wrzątkiem i znów odsączyć. Posypać usmażone warzywa 3 łyżkami posiekanej kolendry i podawać z makaronem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    anula
    autor:
    0

    - 03 cze 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis