Wieprzowina z cydrem, jabłkami i czerwoną kapustą

    Wieprzowina z cydrem, jabłkami i czerwoną kapustą

    6polubień
    2godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto sycące danie na chłodne jesienne dni. Właśnie jesienią potrzebne do tej potrawy jabłka i kapusta są najlepsze i w bardzo bogatym wyborze. Można wypróbować różne gatunki jabłek, a także przygotować ten pyszny gulasz z kuskusem, zamiast z makaronem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 500 g chudej łopatki wieprzowej bez kości, pokrojonej na kawałki wielkości kęsa
    • 2 cebule, posiekane
    • 2 deserowe jabłka, pokrojone w kostkę
    • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
    • 2 łyżki rodzynek
    • 500 ml cydru, 2 liście laurowe
    • 250 ml wywaru z wieprzowiny lub z drobiu
    • ¼ łyżeczki świeżych listków tymianku
    • szczypta cynamonu i ziela angielskiego
    • 12 suszonych śliwek bez pestek
    • ½ czerwonej kapusty, pokrojonej na kawałki
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 450 g makaronu orecchiette (małe uszka)
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Olej rozgrzać w rondlu z grubym dnem albo w naczyniu żaroodpornym. Dodać kawałki mięsa i smażyć, aż zaczną się rumienić. Dodać cebulę i smażyć dalej, aż mięso i cebula się zrumienią, od czasu do czasu mieszając.
    2. Mieszając, dodać jabłka, marchewkę, rodzynki, cydr, wywar, liście laurowe, tymianek, cynamon i ziele angielskie. Zagotować, zmniejszyć ogień i przykryć. Gotować na małym ogniu mniej więcej godzinę.
    3. Dodać suszone śliwki i czerwoną kapustę. Przykryć i gotować następną godzinę, aż mięso będzie bardzo miękkie.
    4. Cały czas mieszając, dodać przecier pomidorowy. Pozostawić na małym ogniu do czasu, aż się ugotuje makaron.
    5. Makaron ugotować al dente, według instrukcji na opakowaniu.
    6. Odcedzić makaron i rozłożyć go do 6 miseczek. Nałożyć łyżką wazową mięso z dodatkami i sosem. Posypać natką pietruszki i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓ ✓✓ B1, B12, niacyna * ✓ ✓ miedź, żelazo, potas, selen * ✓ B2, B6, cynk

    Zalety

    • W ciągu ostatnich 20 lat wyhodowano świnie, których mięso zawiera mniej tłuszczu niż dawniej, a przy tym większa część tego tłuszczu to “dobre”, nienasycone kwasy tłuszczowe. Chuda wieprzowina zawiera średnio około 3,5% tłuszczu, czyli tyle samo co pierś z kurczaka bez skóry. * • Wieprzowina jest także bogatym źródłem cynku; zawiera też dużo żelaza i witamin z grupy B, zwłaszcza B1, B6, B12 i niacyny. * • Suszone śliwki dostarczają organizmowi potasu, żelaza i witaminy B6. Są też bogatym źródłem błonnika (znane są ich właściwości przeczyszczające, pomocne w przypadku zaparć).

    Inna propozycja

    • Na bazie tego przepisu można przyrządzić gęsty, mięsny barszcz. Należy wtedy zwiększyć ilość wywaru do 1 litra. Razem z kapustą dodać 3–4 starte ugotowane buraki, łyżkę cukru i sok z 1 cytryny. Nałożyć makaron do głębokich miseczek i zalać barszczem z mięsem. Podawać z odrobiną naturalnego, niskotłuszczowego jogurtu, posypane świeżym koperkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis