Wieprzowina słodko-kwaśna

    Wieprzowina słodko-kwaśna

    7polubień
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Już od kilku lat sos słodko-kwaśny jest w Polsce znany i lubiany. Wystarczy polać takim sosem ze słoika kilka kawałków podsmażonego mięsa i już mamy pyszne danie. Obiecujemy, że sos wykonany według naszego przepisu będzie jeszcze smaczniejszy niż kupowany w słoiku czy chińskiej budce.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 340 g polędwiczki wieprzowej bez tłuszczu, pokrojonej w paseczki 5×1 cm
    • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
    • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
    • 125 g chińskiego makaronu jajecznego
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • kukur8 kolbek kukurydzy miniaturowej, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki (ok. 75 g)
    • 170 g marchewki, pokrojonej w słupki
    • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 1 łyżka świeżego imbiru, pokrojonego w drobną kostkę
    • 300 g kiełków fasoli
    • 4 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
    • 1 łyżeczka ciemnego oleju sezamowego
    • pieprz
    • Sos słodko-kwaśny
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 1 łyżka cukru demerara
    • 1 łyżka octu z wina ryżowego
    • 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
    • 2 łyżki keczupu
    • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
    • 420 g ananasa w sosie własnym z puszki, odsączonego i posiekanego oraz sos

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Włożyć paseczki polędwiczki do miski, skropić sosem sojowym i posypać pieprzem. Wymieszać, by mięso całe pokryło się marynatą. Poprószyć skrobią kukurydzianą i znów wymieszać. Odstawić pod przykryciem.
    2. Przygotować sos. Wymieszać w misce skrobię kukurydzianą, cukier, ocet, wino ryżowe lub sherry, keczup, sos sojowy i sok ananasowy. Odstawić.
    3. Wrzucić makaron do rondla z wrzątkiem i gotować 3 minuty lub zgodnie z przepisem na opakowaniu. Starannie odlać i odstawić.
    4. Rozgrzać mocno wok lub patelnię z grubym dnem. Wlać łyżkę oleju i rozlać go po całej powierzchni. Wrzucić mięso i obrumienić lekko (ok. minuty). Smażyć na dużym ogniu 3–4 minuty, cały czas mieszając. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić.
    5. Rozgrzać w woku resztę oleju, wrzucić kukurydzę i smażyć minutę, cały czas mieszając. Dodać marchewkę, czosnek i imbir. Smażyć jeszcze minutę. Skropić 5 łyżkami wody i gotować warzywa 2–3 minuty.
    6. Wlać do woka sos, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Włożyć mięso do woka, dodać makaron, ananasa i kiełki fasoli. Rozgrzać, mieszając i podrzucając. Tuż przed podaniem dodać cebulkę dymkę i olej sezamowy.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    • Aby sos był bardziej pikantny, należy dodać małą, czerwoną papryczkę chili, pozbawioną gniazd nasiennych i drobno posiekaną. * • Sos będzie słodszy, jeśli użyjemy ananasa w syropie (ok. 420 g) lub dodamy trochę więcej cukru demerara. * • Polędwiczkę można zastąpić wieprzową łopatką bez kości.

    Zalety

    • Od około 20 lat mięso z hodowanych świń jest coraz chudsze. Wieprzowina zawiera przeciętnie tyle tłuszczu, co pierś kurczaka bez kości. * • Kiełki fasoli są bogate w witaminę C oraz kilka witamin z grupy B. Zawierają też nieco potasu. Należy dodawać je w ostatniej chwili, by pod wpływem wysokiej temperatury nie utraciły zbyt dużo witaminy C.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, kwas foliowy, niacyna * ✓✓ B2, żelazo, cynk * ✓ selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis