Wieprzowina po normandzku z jabłkami i selerem naciowym

    Wieprzowina po normandzku z jabłkami i selerem naciowym

    2polubienia
    2godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Danie to, o orzeźwiającym owocowym smaku, pochodzi z północno-zachodniej Francji, gdzie uprawia się mnóstwo jabłek używanych tam do produkcji cydru. Ryż gotujemy w rondlu wstawionym do piekarnika razem z pieczenią. Podajemy z dużymi porcjami zielonych warzyw, takich jak zielona fasolka lub groszek cukrowy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 500 g polędwiczek wieprzowych, okrojonych z tłuszczu i pokrojonych w kostkę
    • 8 łodyg selera naciowego, pokrojonych na kawałki, a listki, posiekane
    • 1 cebula, grubo posiekana
    • 450 ml cydru lub soku jabłkowego
    • 1 liść laurowy
    • 300 g długoziarnistego ryżu
    • 900 ml wrzącego wywaru z kurczaka
    • 3 kruche jabłka deserowe, najlepiej czerwone
    • 100 g orzechów włoskich, pokruszonych
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160°C. Rozgrzać olej w naczyniu żaroodpornym, wrzucić mięso i smażyć 5 minut, często mieszając, aż przyrumieni się ze wszystkich stron. Dodać selera i cebulę. Smażyć na małym ogniu 10 minut, żeby zmiękły.
    2. Wlać sok jabłkowy lub cydr i dodać liść laurowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika. Piec 1¼ godziny, aż mięso zrobi się miękkie.
    3. Około 40 minut przed końcem pieczenia mięsa wsypać ryż do formy i zalać wrzącym wywarem. Wymieszać, przykryć i wstawić do piekarnika.
    4. 25 minut przed końcem pieczenia mięsa pokroić jabłka na ćwiartki, ale nie obierać ich ze skórki. Pokroić w grube plasterki i dodać do mięsa.
    5. Rozgrzać małą patelnię na średnim ogniu. Wrzucić orzechy włoskie i lekko uprażyć, mieszając. Kiedy mięso będzie miękkie, dodać do niego orzechy, doprawić solą i pieprzem do smaku. Udekorować posiekanymi listkami selera naciowego i podawać na gorąco z ryżem.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Wieprzowinę można zastąpić chudą karkówką wołową pokrojoną w kostkę. Piecze się ją 2 godziny. * • Dodać do cebuli posiekany ząbek czosnku i łyżeczkę posiekanego świeżego korzenia imbiru. Cydr lub sok jabłkowy zastąpić sokiem pomarańczowym, a jabłka cząstkami 2 pomarańczy dodanymi 10 minut przed zakończeniem pieczenia. Przybrać posiekaną skórką pomarańczową. Ugotować ryż w wywarze warzywnym wymieszanym z sokiem pomarańczowym.

    Zalety

    • Badania naukowe wykazują, że jadane regularnie niewielkie ilości orzechów włoskich pomagają obniżyć wysokie stężenie cholesterolu we krwi. Chronią one również przed chorobami serca i rakiem, ponieważ zawierają przeciwutleniacze – selen, cynk, miedź i witaminę E. * • Jabłka i sok jabłkowy dostarczają organizmowi potasu. Potas, wraz z sodem, odgrywa ważną rolę w utrzymaniu równowagi płynów w organizmie i regulowaniu ciśnienia tętniczego. Chroni też serce przed chorobami.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, B12, niacyna, miedź, cynk * ✓✓ B2, C, potas * ✓ żelazo

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis