Wieniec waniliowy

    Wieniec waniliowy

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To pulchne ciasto najlepiej piec w teflonowej lub silikonowej formie. Kto ma zwykłą formę blaszaną, musi ją cienko, lecz dokładnie natłuścić.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 forma z kominem (Ø 25 cm)

    • Ciasto
    • 120 g mąki
    • 80 g cukru pudru
    • 8 dużych białek
    • szczypta soli
    • 150 g cukru
    • 3 krople aromatu gorzkich migdałów
    • 1 łyżeczka mielonej wanilii
    • Z czym podawać
    • 200 g truskawek
    • 200 g malin
    • 200 g czarnych jagód
    • 250 g serka śmietankowego
    • 1 torebka cukru waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wymieszać mąkę z cukrem pudrem.
    2. Białka z solą ubić na pianę. Dodać cukier, aromat gorzkich migdałów i mieloną wanilię. Całość ubić na sztywną, lśniącą pianę. Dodać mąkę z cukrem pudrem i wymieszać trzepaczką do piany.
    3. Włożyć ciasto do formy i wyrównać powierzchnię. Piec w nagrzanym piekarniku przez 35 minut, aż ciasto urośnie i przybierze złotobrązową barwę.
    4. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie na drucianej podstawce. Wyjąć chłodne ciasto z formy.
    5. Krótko przed podaniem umyć i przebrać owoce jagodowe. Duże truskawki podzielić na ćwiartki. Zmieszać owoce i wsypać w pusty środek ciasta. Serek utrzeć z cukrem waniliowym na krem i podawać do ciasta w osobnej miseczce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Pulchne ciasto cytrynowe

    Zamiast aromatu gorzkich migdałów dodać do piany otartą skórkę z 1 dużej cytryny i 1 limonki. Ciasto przygotować i upiec zgodnie z przepisem. Zamiast owoców jagodowych użyć mieszanki kuleczek wyciętych z miąższu melona i kawałków mango. Podawać z kremem z serka śmietankowego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis