Wieniec mokka

    Wieniec mokka

    Zapisz do ulubionych
    13godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przyrządzenie tego rarytasu nie zabiera wiele czasu, ale nie można zabrać się do pracy tuż przed przybyciem gości. Ciasto po upieczeniu musi odpoczywać 12 godzin.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 forma z kominem (Ø 20 cm)

    • Ciasto
    • 200 g mąki
    • 200 g cukru
    • 1 cytryna
    • 400 g masła
    • 8 żółtek
    • 4 białka
    • 1/2 torebki proszku do pieczenia
    • 30 g grysiku
    • 70 g mąki ziemniaczanej
    • krokant
    • 700 ml mleka
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • 30 g cukru pudru
    • 2 łyżki brandy
    • czekoladowe ziarenka kawy do ozdoby
    • masło i tarta bułka do formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +12godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 13godz.35min. 

    1. Umyć i wytrzeć cytrynę. Otrzeć całą skórkę, a z połówki wycisnąć sok. Ubić 100 g masła na puszystą masę, dodać 100 g cukru, 4 żółtka, skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Wrzucić mąkę, proszek do pieczenia, grysik, 30 g mąki ziemniaczanej i wlać 200 ml mleka. Wszystko wymieszać.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wnętrze formy natrzeć masłem i posypać tartą bułką. Ubić białka z solą na sztywną pianę i dodać do ciasta. Przełożyć ciasto do formy i piec 45 minut. Wyjąć z formy na drucianą podstawkę i pozostawić na noc.
    3. Rano zagotować 500 ml mleka z kawą rozpuszczalną i 100 g cukru. Dodać żółtka, 40 g mąki ziemniaczanej i szybko wymieszać. Gotować minutę, mieszając, a potem ochłodzić. Zmieszać 300 g masła z cukrem pudrem i ubić na puszystą masę. Dodać do ostudzonego mleka wraz z brandy i kawą z żółtkami.
    4. Przeciąć ciasto na 3 warstwy. Zużyć 2/3 kremu na przekładanie warstw, resztą posmarować ciasto z wierzchu i z boków, posypać krokantem i ozdobić ziarenkami kawy z czekolady.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis