Wieniec frankfurcki

    Wieniec frankfurcki

    Zapisz do ulubionych
    13godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To ucierane ciasto z kremem maślanym będzie 2–3 dni po upieczeniu równie smaczne jak świeże, jeśli zakryje się je folią i przechowa w lodówce.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 forma z kominem (Ø 26 cm)

    • Ciasto
    • 4 jajka
    • 200 g masła
    • 150 g cukru
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    • 1 łyżka soku cytrynowego
    • 250 g mąki
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • masło i tarta bułka do przygotowania formy
    • Nadzienie
    • budyń waniliowy z 1/2 l mleka, 1 łyżki cukru i 1/2 torebki budyniu
    • 2 żółtka
    • 200 g miękkiego masła
    • 200 g cukru pudru
    • 1 torebka cukru waniliowego
    • 3–4 łyżki galaretki malinowej
    • 100 g masy marcepanowej
    • 3–4 łyżki likieru jajecznego
    • Do przystrojenia
    • 150 g krokantu z orzechów laskowych
    • 16–20 wiśni

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +12godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 13godz.45min. 

    1. Formę nasmarować masłem i posypać wewnątrz tartą bułką. Nagrzać piekarnik do 180°C.
    2. Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć masło z cukrem, żółtkami, skórką cytrynową i sokiem na krem. Dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Ubić białka na sztywną pianę i wymieszać z ciastem.
    3. Przełożyć ciasto do formy i piec 35–45 minut w nagrzanym piekarniku. Wyjąć, studzić 5 minut w formie, a następnie wyłożyć na drucianą podstawkę i poczekać, aż zupełnie ostygnie.
    4. Następnego dnia długim nożem przeciąć ciasto równolegle do podstawy na cztery warstwy. Dolną, najszerszą warstwę ułożyć na paterze lub na dużym talerzu. Ugotować budyń i gdy jeszcze będzie gorący, szybko rozprowadzić w nim żółtka. Ostudzić i przetrzeć przez gęste sitko. Masło ubić na krem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ubijając, dodawać po łyżeczce przetarty budyń. Krem podzielić na trzy równe części i jedną z nich posmarować dolną warstwę ciasta.
    5. Położyć następną warstwę ciasta i posmarować z wierzchu galaretką malinową. Nakryć trzecią warstwą ciasta i lekko docisnąć.
    6. Zagnieść marcepan z likierem jajecznym i tą masą posmarować z wierzchu trzecią warstwę. Nałożyć czwartą warstwę ciasta i lekko docisnąć.
    7. Około 5 łyżek kremu maślano-budyniowego włożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdkową i odłożyć w chłodne miejsce. Całe ciasto posmarować resztą kremu i posypać krokantem.
    8. Z rękawa cukierniczego wycisnąć 16–20 kremowych rozetek na górną powierzchnię ciasta. Położyć wiśnię na każdej rozetce. Gotowy wieniec frankfurcki schładzać co najmniej 3–4 godziny przed pokrojeniem na porcje.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis