Hummus z pieczoną czerwoną papryką

    Hummus z pieczoną czerwoną papryką

    10polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 641 osób

    Podawać z chlebem pita, który można pociąć w kliny i opiec, by nabrał trochę innego smaku. Sezamową pastę tahini można zwykle znaleźć w dziale z żywnością śródziemnomorską w większości supermarketów, albo w sklepach ze zdrową żywnością.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 400 g (1 puszka) ciecierzycy, odcedzonej
    • 100 g pieczonej czerwonej papryki
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 1,5 łyżki pasty tahini
    • 1 ząbek wyciśniętego czosnku
    • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu
    • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 0,25 łyżeczki soli
    • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować na gładką masę wszystkie składniki oprócz pietruszki. Podczas miksowania włączać funkcję pulsowania, aż pasta stanie się w miarę gładka i lekko puszysta. Od czasu do czasu zsuwać pastę łyżeczką ze ścianek urządzenia na dno miski. Gotowy hummus przełożyć do salaterki i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. (Hummus można przygotować 3 dni przed podaniem i przechowywać w lodówce. Podawać pastę o temperaturze pokojowej.)
    2. Przed podaniem posypać hummus posiekaną natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis