Wielki tort pomarańczowy

    Wielki tort pomarańczowy

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepis na ten wyjątkowo smaczny tort jest obliczony na sporą grupkę osób. Powinien smakować tym, którzy nie lubią bardzo słodkich wypieków.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża tortownica

    • Ciasto
    • 250 g mąki
    • 50 g cukru
    • 125 g masła
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Na wierzch ciasta
    • 3 duże pomarańcze
    • 2 żółtka
    • 100 g cukru
    • 500 g pomarańczy na sok
    • 8 płatków żelatyny
    • 200 g śmietany
    • listki mięty
    • masło do formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Wymieszać i zagnieść składniki ciasta. Rozwałkować na placek. Włożyć go do nasmarowanej tłuszczem tortownicy, ponakłuwać widelcem i piec 15 minut. Wyjąć ciepły z formy i ostudzić na paterze.
    2. Obrać 3 pomarańcze i podzielić je na cząstki nad miską, żeby nie stracić soku. Ubić żółtka z cukrem na jasną, gęstą masę. Rozłożyć na cieście dwie trzecie cząstek pomarańczy. Wycisnąć pomarańcze przeznaczone na sok, odmierzyć 500 ml soku. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie.
    3. Wlać 2 łyżki soku do rondelka i zagotować. Wyjąć żelatynę, wycisnąć z niej wodę i rozpuścić ją w gorącym soku. Zmieszać z resztą soku i wlać, mieszając, do masy żółtkowej. Odstawić w chłodne miejsce, aż rozpocznie się proces żelowania. Ubić śmietanę i zmieszać ją z sokiem, gdy ten zacznie tężeć.
    4. Otoczyć brzeg ciasta paskiem papieru do pieczenia szerokości 5 cm. Rozprowadzić masę z żelatyną i wstawić do lodówki. Zdjąć pasek papieru po wyjęciu z lodówki i ozdobić tort cząstkami pomarańczy i miętą.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis