Wiejska sałatka z grillowanych warzyw i rigatoni

    Wiejska sałatka z grillowanych warzyw i rigatoni

    3polubienia
    1godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Grillowane warzywa znakomicie smakują w połączeniu z grubym makaronem i lekko pikantnym sosem. Jeśli podajemy tę sałatkę jako dodatek do grillowanego mięsa – wystarczy jej na 6–8 porcji.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g makaronu rigatoni (rurki)
    • 1 duża czerwona papryka, przekrojona na pół
    • 125 g pomidorów, pokrojonych w ósemki
    • 1 bakłażan, obrany i pokrojony w podłużne plastry
    • 2 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 łyżki świeżej bazylii, porwanej
    • 1 łyżka kaparów, posiekanych
    • 1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony (według uznania)
    • 30 g świeżo startego parmezanu
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Ugotować makaron tak, żeby był al dente, czyli lekko twardy. Odcedzić i przepłukać pod zimną, bieżącą wodą, ponownie dokładnie odcedzając, odstawić do wystygnięcia.
    2. Opiekać połówki papryki (w opiekaczu lub na grillu), skórką do góry, przez 5–10 minut, aż pokryje się pęcherzykami i ściemnieje. Potem włożyć je do plastikowej torebki i pozostawić do ostygnięcia.
    3. Opiekać pomidory i plastry bakłażana 5 minut, aż lekko się przypieką. Obrócić, aby opiekły się równo z obu stron. Pomidory włożyć do dużej miski. Plastry bakłażana ułożyć oddzielnie na talerzu, aby nieco ostygły.
    4. Plastry bakłażana pokroić w paski szerokości 2–3 cm i dodać do pomidorów. Paprykę obrać ze skórki, pokroić w takie same paski i wrzucić do miski. Dodać makaron i wymieszać.
    5. W małym naczyniu wymieszać ocet balsamiczny (lub sok z cytryny), oliwę, bazylię, kapary, parmezan i czosnek. Ten sos dodać do miski z makaronem i grillowanymi warzywami; delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku. Odstawić na pół godziny, aby składniki zamarynowały się w sosie, a smaki wymieszały.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ A, C * ✓ niacyna, wapń, miedź, potas

    Zalety

    • Potrawy z bakłażanem są sycące, ale nie zawierają dużo kalorii (100 g bakłażana to 15 kcal). * • Grillowanie lub pieczenie to dobra metoda przyrządzania bakłażanów – w czasie smażenia wchłaniają bardzo dużo tłuszczu. * • Parmezan dodany do dań z makaronu nie tylko poprawia ich smak, ale zwiększa zawartość wapnia.

    Inne propozycje

    • Ta sałatka może stanowić solidny wegetariański posiłek – wystarczy tylko dodać 400 g dobrze odsączonej fasolki cannellini (albo czerwonej) z puszki. * • Można także dodać grillowaną cukinię lub szparagi. Cukinię należy pokroić wzdłuż na plastry i grillować razem z bakłażanem i pomidorami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis