Wiejska frittata

    Wiejska frittata

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Łagodna w smaku dynia doskonale komponuje się w tym omlecie z wyrazistymi porami. Podawać ze szpinakiem i gotowanymi młodymi ziemniakami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 pory, pokrojone w krążki
    • 500 g dyni, obranej i pokrojonej w małą kostkę
    • 2 łyżki orzeszków piniowych
    • 8 jajek
    • 125 ml chudej śmietanki
    • 3 łyżki parmezanu lub innego twardego włoskiego sera
    • 2 listki świeżej szałwii lub mały pęczek szczypiorku, posiekany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Usmażyć pory i dynię. Rozgrzać oliwę na dużej teflonowej lub żeliwnej patelni o grubym dnie i średnicy 25–30 cm, którą można wstawić do opiekacza. Jeśli ma drewnianą rączkę, owinąć ją folią aluminiową. Wrzucić pory oraz dynię i starannie obtoczyć w oliwie. Smażyć na średnim ogniu 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Często mieszać. Dodać orzeszki piniowe i znów wymieszać.
    2. Przygotować jajka. Wbić jajka do dużej miski. Dodać śmietankę, parmezan oraz zioła. Doprawić solą oraz pieprzem i starannie roztrzepać widelcem. Dodać usmażone warzywa, wymieszać i przelać masę jajeczną z powrotem na patelnię. Zmniejszyć ogień na mały i smażyć 4–5 minut, aż frittata zetnie się niemal całkowicie. Rozgrzać mocno opiekacz.
    3. Przyrumienić frittatę. Wstawić patelnię do opiekacza i zapiekać 2–3 minuty, aż frittata wyrośnie i przyrumieni się na złocisty kolor. Podawać na gorąco lub na ciepło.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Możesz też użyć

    • Zamiast dyni i porów można użyć innej kombinacji warzyw. Oto kilka propozycji: • 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki i 100 g mrożonego (rozmrożonego) zielonego groszku lub ugotowanej zielonej fasolki. W punkcie 1. smażyć 5 minut. • 50 g suszonych na słońcu, miękkich pomidorów pokrojonych w grube plastry oraz 3 papryki pokrojone w cienkie paseczki. W punkcie 1. smażyć warzywa 5 minut, a potem dodać do jajek roztrzepanych z parmezanem 2 wyciśnięte ząbki czosnku.

    Z czym podawać

    Przyrządzić sałatkę z listków młodego szpinaku i grzanek. Skropić dressingiem doprawionym musztardą z całymi ziarnami gorczycy i miodem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis