Wiedeński tort Sachera

    Wiedeński tort Sachera

    13polubień
    55min.


    Zrobione przez 7 osób

    Twórcą tortu był Franz Sacher, który upiekł go po raz pierwszy w roku 1832. Na czekoladowym deserze zbił fortunę i za zarobione pieniądze zbudował słynny hotel w Wiedniu.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica (Ø 24 cm)

    • Ciasto
    • 6 jajek
    • 140 g gorzkiej czekolady
    • 150 g masła
    • 150 g cukru pudru
    • 1 torebka cukru waniliowego
    • 125 g mąki
    • szczypta soli
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • masło do nasmarowania formy
    • Polewa
    • 3–4 łyżki konfitury morelowej
    • 200 g gorzkiej czekolady
    • 5 g masła kokosowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 160°C. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić w chłodne miejsce.
    2. Pokruszyć i roztopić czekoladę do ciasta. Dodać masło, cukier puder i waniliowy oraz żółtka; mikserem ubić na puszystą masę. Zmieszać osobno mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodać do masy i wymieszać. Dodać pianę i wymieszać.
    3. Przełożyć ciasto do formy, wygładzić powierzchnię, przy brzegu tortownicy lekko podnieść do góry. Piec 60–70 minut, wyjąć z piekarnika i studzić 5 minut. Zdjąć bok tortownicy.
    4. Położyć na wierzch papier do pieczenia, na nim deskę do chleba i wystudzić. Zdjąć papier, położyć ciasto na drucianej podstawce. Przetrzeć konfiturę przez sitko, dodać nieco wody i podgrzać. Posmarować wierzch i bok tortu konfiturą, zostawić do wyschnięcia.
    5. Roztopić czekoladę z masłem kokosowym. Polać tort z wierzchu i z boku. Przenieść go na paterę, zanim polewa stwardnieje.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Allrecipes
    autor:
    0

    Pierwsze zdanie brzmi: "Rozgrzać piekarnik do 160°C" więc i w takiej temperaturze trzeba piec Pozdrawiamy! - 23 cze 2012

    0

    W jakiej temperaturze piec tort ??? - 22 cze 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis