Wiedeński strudel jabłkowy

Jabłka, wiśnie lub morele zawinięte w cienkie jak mgiełka ciasto to przysmak kuchni austriackiej, który najlepiej smakuje ciepły z sosem waniliowym. Ciasto możemy podawać ciepłe także z lodami waniliowymi, i oczywiście z filiżanką kawy, najlepiej po wiedeńsku.

Joachim Wahnschaffe

Składniki

ilość sztuk: 1 lub 2 strudle

  • Ciasto
  • 250 g mąki i jeszcze trochę do wyrabiania
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • masło do nasmarowania formy
  • Nadzienie
  • 125 g masła
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 75 g rodzynków
  • około 2 kg kwaskowatych jabłek
  • 75 g siekanych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 g cukru
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

  1. Wysypać mąką blat roboczy. Uformować kopkę i na środku zrobić wgłębienie. Wsypać do niego sól, wlać olej, jajko i 125 ml letniej wody. Podgarniając mąkę z brzegu kopki, nożem wymieszać składniki. Można to zrobić również mikserem ręcznym z końcówkami do ubijania piany.
  2. Zagniatać rękami co najmniej 10 minut, aż powstanie gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, nakryć ją rozgrzaną miską i pozostawić na 45 minut. Podgrzewać miskę, kładąc na niej co jakiś czas ręcznik nasiąknięty gorącą wodą.
  3. Rozpuścić 100 g masła na patelni i podsmażyć tartą bułkę. Zalać rodzynki letnią wodą na 15 minut, żeby zmiękły, a następnie odsączyć. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do tartej bułki rodzynki, plasterki jabłka, migdały, cynamon oraz cukier i wymieszać.
  4. Rozłożyć na blacie czystą ścierkę kuchenną i obficie posypać mąką. Położyć na niej kulę z ciasta i cienko rozwałkować.
  5. Rozpuścić 1 łyżkę masła, i pędzlem posmarować nim ciasto Oprószyć ręce mąką i podłożyć pod ciasto w taki sposób, żeby można je było rozciągać we wszystkich kierunkach. Nadać ciastu kształt zbliżony do prostokąta. Rozciągnięte ciasto powinno być tak cienkie, żeby splot tkaniny ścierki był przez nie wyraźnie widoczny.
  6. Rozłożyć nadzienie strudla równomiernie na płacie ciasta, pozostawiając wolne brzegi dłuższych boków i brzeg jednego z krótszych. Wyrównać powierzchnię nadzienia. Pomagając sobie ścierką, ostrożnie zwinąć ciasto z nadzieniem w roladę. Docisnąć boki i końcowy brzeg, zaklejając roladę.
  7. Nagrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować blachę do pieczenia tłuszczem i ostrożnie ułożyć na niej strudel. Resztę masła rozpuścić i pędzlem posmarować powierzchnię strudla. Piec 30–40 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Dobra rada

Można modyfikować nadzienie strudla: na przykład dodać do smaku calvados lub zastąpić siekane migdały słupkami migdałowymi. Słupki migdałowe uzyskują szczególny aromat, gdy przypraży się je nieco na patelni.

Strudel twarogowy z wiśniami

Przygotować ciasto jak w przepisie. Umyć i wydrylować około 500 g wiśni. Zmieszać je z 100 g mielonych orzechów laskowych i 100 g bułki tartej. Zmieszać razem 2 żółtka, 500 g chudego twarogu, 200 g kremówki, 75 g cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżeczkę otartej skórki cytryny i szczyptę soli. Ubić 2 białka na sztywną pianę i ostrożnie zmieszać z masą twarogową, dodając na przemian to łyżkę piany, to łyżkę wiśni z orzechami i bułką. Przeciąć ciasto na pół, każdą połowę rozwałkować, rozłożyć nadzienie i zwinąć w roladę. Natłuścić formę, włożyć do niej obie rolady. Podgrzać 250 ml mleka z 50 g masła, dodać 50 g miodu i 1 jajko, energicznie wymieszać i polać oba strudle w formie. Piec jak w przepisie.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie