Wędzony łosoś z makaronem

    Wędzony łosoś z makaronem

    (0)
    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta pożywna sałatka jest nie tylko smaczna, ale również ładnie wygląda na stole. Nasze oczy cieszy widok zielonego groszku i wędzonego łososia na makaronowych kokardkach i ozdobionych łodyżkami rukwi. Całość, doprawiona kremowym sosem ziołowym, jest wyborna.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g makaronu farfalle (kokardki)
    • 100 g wyłuskanego świeżego lub mrożonego groszku
    • 150 g rukwi wodnej
    • 1 ząbek czosnku
    • 4 gałązki natki pietruszki
    • 2 gałązki świeżego estragonu
    • 5 posiekanych cebulek dymek
    • 4 łyżki naturalnego jogurtu niskotłuszczowego
    • 2 łyżki majonezu
    • 1/2 posiekanej czerwonej cebuli
    • 2 łyżki kaparów
    • 1/4 ogórka, pokrojonego w kostkę
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka białego octu winnego
    • 125 g wędzonego łososia, pokrojonego w cienkie paski
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Makaron gotować w osolonej wodzie przez 10-12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dodać groszek 2-3 minuty przed końcem gotowania. Odcedzić na sicie i dokładnie przepłukać zimną wodą, a potem ponownie odcedzić.
    2. Podczas gotowania makaronu i groszku, drobno posiekać 50 g rukwi. Dodać obrany ząbek czosnku, natkę, estragon i połowę dymki, przetrzeć na gładkie purée (lub zmiksować w blenderze). Wlać jogurt oraz majonez i wymieszać. Dodać resztę dymki, doprawić solą i pieprzem do smaku.
    3. Dodać sos do ugotowanego makaronu z groszkiem i dobrze wymieszać. Podzielić na 4 talerze. Delikatnie wymieszać pozostałą rukiew wodną z cebulą, kaparami, ogórkiem, oliwą oraz octem i nałożyć na makaron. Na wierzchu sałatki ułożyć kawałki łososia i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Inne propozycje

    • Sałatka z krabów i makaronu ryżowego: Kroimy 85 g groszku cukrowego oraz 1 małą marchewkę w paski wielkości zapałek i wrzucamy do wrzącej wody razem z 1 pokrojoną w cienkie plasterki cukinią. Zagotowujemy, a następnie zdejmujemy z ognia. Dodajemy 250 g cienkiego makaronu ryżowego (niewymagającego gotowania) i zostawiamy na 4 minuty, żeby napęczniał. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą i ponownie odsączamy. Delikatnie mieszamy warzywa i makaron z odsączonym mięsem z krabów z puszki (ok. 170 g), 1 czerwoną papryką pokrojoną w cienkie paseczki oraz 3 pokrojonymi w cienkie plasterki dymkami. Przygotowujemy sos, mieszając 2 łyżki oleju sezamowego, 1 łyżkę octu ryżowego, 1 łyżkę wytrawnego sherry, 1 łyżkę sosu sojowego, 1-2 posiekane ząbki czosnku, 1 łyżkę startego, świeżego korzenia imbiru i 1 łyżeczkę cukru. Sałatkę podajemy na liściach rokietty, dekorujemy posiekanymi świeżymi listkami kolendry.

    Jedna porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, C, E, niacyna * ✓✓ A, kwas foliowy, miedź, selen, cynk * ✓ B2, wapń, żelazo, potas

    Zalety

    • Wędzony łosoś jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, zapobiegających nadciśnieniu tętniczemu, chorobom serca i udarowi mózgu. Kwasy te odgrywają ważną rolę w rozwoju oczu i mózgu płodu. Jedzenie tłustych ryb przez kobiety w ciąży i karmiące piersią jest korzystne dla dziecka. * • Alicyna - substancja nadająca czosnkowi charakterystyczny zapach i smak, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Pewna część alicyny ulega rozkładowi podczas gotowania, więc powinniśmy jeść czosnek na surowo.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis