Wędzony łosoś z makaronem

Ta pożywna sałatka jest nie tylko smaczna, ale również ładnie wygląda na stole. Nasze oczy cieszy widok zielonego groszku i wędzonego łososia na makaronowych kokardkach i ozdobionych łodyżkami rukwi. Całość, doprawiona kremowym sosem ziołowym, jest wyborna.

Jacek Fronczak

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 250 g makaronu farfalle (kokardki)
  • 100 g wyłuskanego świeżego lub mrożonego groszku
  • 150 g rukwi wodnej
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 2 gałązki świeżego estragonu
  • 5 posiekanych cebulek dymek
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu niskotłuszczowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 posiekanej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki kaparów
  • 1/4 ogórka, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 125 g wędzonego łososia, pokrojonego w cienkie paski
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. Makaron gotować w osolonej wodzie przez 10-12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dodać groszek 2-3 minuty przed końcem gotowania. Odcedzić na sicie i dokładnie przepłukać zimną wodą, a potem ponownie odcedzić.
  2. Podczas gotowania makaronu i groszku, drobno posiekać 50 g rukwi. Dodać obrany ząbek czosnku, natkę, estragon i połowę dymki, przetrzeć na gładkie purée (lub zmiksować w blenderze). Wlać jogurt oraz majonez i wymieszać. Dodać resztę dymki, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  3. Dodać sos do ugotowanego makaronu z groszkiem i dobrze wymieszać. Podzielić na 4 talerze. Delikatnie wymieszać pozostałą rukiew wodną z cebulą, kaparami, ogórkiem, oliwą oraz octem i nałożyć na makaron. Na wierzchu sałatki ułożyć kawałki łososia i podawać.

Idealnie ugotowany makaron?

Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

Kostka idealna

Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

Inne propozycje

• Sałatka z krabów i makaronu ryżowego: Kroimy 85 g groszku cukrowego oraz 1 małą marchewkę w paski wielkości zapałek i wrzucamy do wrzącej wody razem z 1 pokrojoną w cienkie plasterki cukinią. Zagotowujemy, a następnie zdejmujemy z ognia. Dodajemy 250 g cienkiego makaronu ryżowego (niewymagającego gotowania) i zostawiamy na 4 minuty, żeby napęczniał. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą i ponownie odsączamy. Delikatnie mieszamy warzywa i makaron z odsączonym mięsem z krabów z puszki (ok. 170 g), 1 czerwoną papryką pokrojoną w cienkie paseczki oraz 3 pokrojonymi w cienkie plasterki dymkami. Przygotowujemy sos, mieszając 2 łyżki oleju sezamowego, 1 łyżkę octu ryżowego, 1 łyżkę wytrawnego sherry, 1 łyżkę sosu sojowego, 1-2 posiekane ząbki czosnku, 1 łyżkę startego, świeżego korzenia imbiru i 1 łyżeczkę cukru. Sałatkę podajemy na liściach rokietty, dekorujemy posiekanymi świeżymi listkami kolendry.

Jedna porcja zawiera:

✓✓✓ B1, B6, C, E, niacyna * ✓✓ A, kwas foliowy, miedź, selen, cynk * ✓ B2, wapń, żelazo, potas

Zalety

• Wędzony łosoś jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, zapobiegających nadciśnieniu tętniczemu, chorobom serca i udarowi mózgu. Kwasy te odgrywają ważną rolę w rozwoju oczu i mózgu płodu. Jedzenie tłustych ryb przez kobiety w ciąży i karmiące piersią jest korzystne dla dziecka. * • Alicyna - substancja nadająca czosnkowi charakterystyczny zapach i smak, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Pewna część alicyny ulega rozkładowi podczas gotowania, więc powinniśmy jeść czosnek na surowo.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie