Wędzony indyk z morelami

    Wędzony indyk z morelami

    3polubienia
    12min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Suszone morele nasączone sokiem z pomarańczy i owinięte plastrami wędzonego indyka tworzą wyśmienitą przekąskę, którą można podawać jako dodatek do drinków. Doskonale nadają się one również do dekoracji przygotowanego na specjalną okazję kurczaka czy indyka.

    Składniki
    ilość sztuk: 24 

    • 24 suszone morele
    • sok z 1 pomarańczy
    • 2 łyżeczki marmolady
    • 2 łyżeczki musztardy z ziarnami gorczycy
    • 6 plastrów wędzonego indyka (ok. 150 g)
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
    • świeża natka pietruszki, posiekana

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 2min.  ›  Gotowe w: 12min. 

    1. Włożyć morele do małej miski, polać sokiem z pomarańczy i wymieszać, żeby równomiernie się pokryły i dobrze nasiąkły (dzięki temu nie przypalą się na grillu).
    2. Połączyć marmoladę z musztardą i delikatnie posmarować każdy plaster indyka. Przeciąć nożyczkami plastry wzdłuż na pół, a potem jeszcze raz na pół, ale w poprzek. Powinny powstać 24 paski mięsa.
    3. Rozgrzać grill do średniej temperatury. Osączyć morele, każdą z nich owinąć paskiem indyka i przebić drewnianą wykałaczką.
    4. Ułożyć na grillu i posmarować odrobiną oliwy. Grillować minutę z każdej strony, aż indyk będzie miękki.
    5. Ułożyć szaszłyczki w małej płytkiej misce i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać gorące.

    1 sztuka zawiera:

    ✓ miedź, potas

    Inne propozycje

    • Zamiast musztardy i marmolady można użyć do posmarowania plastrów indyka odrobiny sosu pesto. * • Suszone morele można zastąpić pomidorkami koktajlowymi. Nie trzeba ich namaczać w soku z pomarańczy. * • Przekąska z wędzonego indyka i bananów. Pokroić 3 średniej wielkości banany na dość duże kawałki (każdy banan na 8 kawałków) i wymieszać z odrobiną soku z cytryny lub limonki, żeby nie sczerniały. Każdy kawałek owinąć paskiem indyka posmarowanym uprzednio niewielką ilością sosu chutney z mango. Grillować po minucie z każdej strony. Podawać gorące. * • Przekąska ze świeżego ananasa i szynki szwarcwaldzkiej. Obrać małego ananasa (ok. 900 g). Przekroić wzdłuż na ćwiartki i wyciąć zdrewniały środek. Każdą ćwiartkę pokroić w poprzek na 8 części, żeby powstały 32 trójkątne cząstki. Przekroić wzdłuż na pół 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej, a następnie jeszcze raz na pół, ale w poprzek. Każdą cząstkę ananasa owinąć paskiem szynki i przebić drewnianą wykałaczką. Podawać od razu.

    Zalety

    • Suszone morele warto mieć zawsze w spiżarni, gdyż są przydatnym składnikiem wielu zdrowych potraw. Są jednym z bogatszych źródeł żelaza spośród owoców. Dostarczają również dużo wapnia. * • Plastry indyka z powodzeniem mogą zastąpić bekon, ponieważ mają mniej tłuszczu —100 g zawiera 1,6 g tłuszczu i 99 kcal, natomiast w tej samej ilości bekonu znajduje się 21 g tłuszczu i 249 kcal.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis