Wegetariańska sałatka z kuskusu

    Wegetariańska sałatka z kuskusu

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Harissa powoduje, że ta sałatka ze smażonego tofu, suszonych pomidorów, sułtanek i migdałów wymieszanych z kuskusem jest dość pikantna.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki oleju (z suszonych pomidorów)
    • 220 g wędzonego tofu, pokrojonego w kostkę
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 4 cebule dymki, pokrojone w krążki
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 450 ml bulionu warzywnego
    • 250 g kuskusu
    • 75 g sułtanek
    • szczypta cynamonu
    • 6 suszonych pomidorów w oleju
    • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
    • 2 łyżeczki pasty harissa
    • 50 g prażonych migdałów w płatkach
    • posiekana natki pietruszki, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzać w rondlu łyżkę oleju ze słoja z suszonymi pomidorami, wrzucić tofu i smażyć, cały czas mieszając, przez 2 minut, aż się przyrumieni. Wyjąć i odsączyć na papierowych ręcznikach.
    2. Rozgrzać w rondlu oliwę z oliwek, wrzucić cebulę dymkę i czosnek. Smażyć przez 2 minuty, cały czas mieszając. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i dodać kuskus, sułtanki i cynamon. Przykryć rondel i odstawić na 3 minuty, następnie dodać tofu. Przykryć ponownie i odstawić jeszcze na 2 minuty.
    3. Przyrządzić dressing. Pociąć nożyczkami kuchennymi suszone pomidory na małe kawałki. Przyrządzić pikantny dressing, ucierając resztę oleju ze słoja z suszonymi pomidorami z czerwonym octem winnym, pastą harissa, pomidorami oraz pieprzem.
    4. Skropić gorący kuskus dressingiem, wymieszać i spulchnić widelcem. Nałożyć na podgrzane talerze i posypać migdałami oraz natką pietruszki.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis