Wątróbki drobiowe w sosie sezamowo-sojowym z sałatką ziołową

    Wątróbki drobiowe w sosie sezamowo-sojowym z sałatką ziołową

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wątróbki drobiowe są bardzo smaczne i mogą być podstawą szybkich i zdrowych dań. Podane z sałatką i orientalnymi przyprawami smakują naprawdę ciekawie. Najlepiej podawać tę potrawę z pieczywem lub ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • ½ kapusty pekińskiej, poszatkowanej
    • 2 czerwone papryki, pokrojone
    • 150 g rukoli
    • 25 g świeżej kolendry, posiekanej
    • 10 cebulek dymek, pokrojonych w cienkie krążki
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 250 g wątróbek drobiowych, pokrojonych na kawałki
    • ½ łyżeczki przyprawy „pięć smaków“
    • 175 g chudej szynki, pokrojonej w paseczki
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 4 łyżki wytrawnego sherry
    • 2 łyżki sezamu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wymieszać w dużej misce kapustę z papryką, rukolą i kolendrą. Dodać połowę cebuli dymki i starannie wymieszać. Nałożyć sałatkę na 4 talerze.
    2. Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek i olej sezamowy na średnim ogniu. Wrzucić czosnek, wątróbkę i przyprawę „pięć smaków“. Smażyć przez 3 minuty, mieszając i przewracając wątróbkę na drugą stronę, aż przestanie być surowa z zewnątrz. Dodać szynkę i smażyć jeszcze przez minutę.
    3. Wlać na patelnię sos sojowy i sherry. Doprowadzić do wrzenia. Potrząsać patelnią i mieszać delikatnie, uważając, by wątróbka się nie rozpadła. Utrzymywać w stanie lekkiego wrzenia kilka sekund, by z sherry wyparował alkohol. Dodać resztę cebuli dymki i zestawić patelnię z ognia.
    4. Nałożyć wątróbkę z sosem na porcje sałatki na talerzach. Polać resztą sosu z patelni. Posypać sezamem i podawać.

    Wątróbki drobiowe z musztardą i estragonem

    Przygotować sałatkę jak w głównym przepisie, ewentualnie zastąpić kolendrę natką pietruszki. Zamiast oleju sezamowego użyć 2 łyżek oliwy z oliwek. Wraz z czosnkiem i wątróbką dodać ¼ łyżeczki mielonego kwiatu muszkatołowego lub szczyptę zmielonej gałki zamiast przyprawy „pięć smaków“, a razem z szynką – łyżkę musztardy z ziarnami gorczycy. Nie dodawać sosu sojowego, a wraz z sherry – skórkę otartą z cytryny. Razem z dymką wrzucić 2 łyżki posiekanego estragonu. Doprawić solą i pieprzem. Potrawę tę można podać na kolację na kromkach pełnoziarnistego pieczywa tostowego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis