Hummus

    Hummus

    15polubień
    10min.


    Zrobione przez 1907 osób

    Hummus - to pasta z ciecierzycy pochodząca z Bliskiego Wschodu. Podaje się go z chlebem pita i różnymi świeżymi warzywami. Nasz hummus - to sekretne połączenie składników prosto z restauracji w Bostonie. Tahini (czyli pastę sezamową) można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, w różnych delikatesach, a także w wielu zwykłych sklepach spożywczych i supermarketach.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 480 g odcedzonej ciecierzycy (cieciorki) w puszce
    • 80 g pasty tahini
    • 60 ml (0,25 szklanki) soku z cytryny
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 ząbki czosnku, przekrojone na pół
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 szczypta papryki w proszku
    • 1 łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować na gładką masę ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, sól i czosnek. Przełożyć do salaterki.
    2. Skropić po wierzchu oliwą. Posypać papryką i natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis