Wątróbki drobiowe z szałwią

    Wątróbki drobiowe z szałwią

    1polubienie
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kilka starannie dobranych przypraw, takich jak szałwia czy ocet balsamiczny, może uczynić z wątróbek drobiowych naprawdę wykwintne danie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 kromek bułki paryskiej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 15 g masła
    • 1 mała drobno posiekana czerwona cebula
    • 2 posiekane ząbki czosnku
    • 400 g wątróbek drobiowych
    • 200 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
    • 3 łyżki octu balsamicznego
    • 2 łyżki drobno porwanej świeżej szałwii
    • sól i pieprz
    • małe gałązki świeżej szałwii do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Ułożyć bułkę na blasze, 1 łyżką oliwy lekko posmarować każdy kawałek od góry, piec przez 10 minut, aż grzanki staną się brązowo-złote.
    2. W tym czasie rozgrzać pozostałą oliwę razem z masłem na patelni o grubym dnie. Dodać cebulę i czosnek, smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż zmiękną.
    3. Dodać wątróbki i pieczarki, ciągle mieszając, smażyć, aż zrobią się złote.
    4. Dodać ocet balsamiczny, szałwię i przyprawy do smaku. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze 5-10 minut, aż wątróbki będą usmażone (ale nie za długo, bo zrobią się twarde).
    5. Podawać wątróbki na grzankach, przybrane świeżymi listkami szałwii.

    Inne propozycje

    • Można zastąpić bułkę grubymi tostami lub podawać wątróbki z purée z selera i ziemniaków. * • W wersji prowansalskiej zastąpić ocet balsamiczny 4 łyżkami czerwonego wina i dodać 1 łyżeczkę ziół prowansalskich zamiast świeżej szałwii. Podawać z ryżem. * • Wątróbki - zamiast je smażyć - można też upiec. Należy włożyć wszystkie składniki do żaroodpornego naczynia (w którym wcześniej rozpuściliśmy masło) i wymieszać. Można także przygotować je wcześniej i wstawić do lodówki, a potem tylko upiec. Piekarnik rozgrzać do 220°C i piec przez 12-15 minut.

    Zalety

    • Wątróbki drobiowe zawierają dużo żelaza, które zapobiega anemii. * • Czosnek (tak jak pory, cebula i szczypiorek) zawiera alicynę, która ma właściwości grzybo- i bakteriobójcze (działa jak naturalny antybiotyk). Czosnek zawiera też inne składniki, które - jak wykazały badania - blokują działanie substancji wywołujących nowotwory i hamują rozwój guzów.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B2, B6, B12, kwas foliowy, miedź, żelazo ✓✓ B1, C, niacyna, selen, cynk * ✓ E

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis