Kilka starannie dobranych przypraw, takich jak szałwia czy ocet balsamiczny, może uczynić z wątróbek drobiowych naprawdę wykwintne danie.
• Można zastąpić bułkę grubymi tostami lub podawać wątróbki z purée z selera i ziemniaków. * • W wersji prowansalskiej zastąpić ocet balsamiczny 4 łyżkami czerwonego wina i dodać 1 łyżeczkę ziół prowansalskich zamiast świeżej szałwii. Podawać z ryżem. * • Wątróbki - zamiast je smażyć - można też upiec. Należy włożyć wszystkie składniki do żaroodpornego naczynia (w którym wcześniej rozpuściliśmy masło) i wymieszać. Można także przygotować je wcześniej i wstawić do lodówki, a potem tylko upiec. Piekarnik rozgrzać do 220°C i piec przez 12-15 minut.
• Wątróbki drobiowe zawierają dużo żelaza, które zapobiega anemii. * • Czosnek (tak jak pory, cebula i szczypiorek) zawiera alicynę, która ma właściwości grzybo- i bakteriobójcze (działa jak naturalny antybiotyk). Czosnek zawiera też inne składniki, które - jak wykazały badania - blokują działanie substancji wywołujących nowotwory i hamują rozwój guzów.
✓✓✓ A, B2, B6, B12, kwas foliowy, miedź, żelazo ✓✓ B1, C, niacyna, selen, cynk * ✓ E