Wątróbka cielęca w sosie sherry

    Cielęca wątróbka jest nieco droższa niż inne, ale ma najdelikatniejszy smak. Nie można jej tylko zbyt mocno wysmażyć, żeby nie zrobiła się za twarda. Proponujemy podać ją z sosem z sherry, pomidorów, żurawiny i świeżego tymianku.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g cielęcej wątróbki, pokrojonej w plastry
    • 2 łyżki mąki
    • 400 g makaronu pappardelle
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 15 g masła
    • 6 łyżek wytrawnego sherry
    • 300 ml bulionu wołowego
    • 2 łyżki sosu żurawinowego
    • 2 łyżki przecieru ze świeżych pomidorów
    • 1/2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
    • 75 g rukwi wodnej, posiekanej
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wątróbkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i usunąć błonki. Na talerzu wymieszać mąkę z solą i pieprzem. Obtoczyć wątróbkę w przyprawionej mące. Strząsnąć nadmiar.
    2. Makaron gotować przez 10–12 minut w osolonej wodzie.
    3. W tym czasie rozgrzać olej i masło na teflonowej patelni i smażyć wątróbkę na średnim ogniu przez 3–4 minuty, raz odwracając. Przełożyć na talerz i przykryć, aby nie wystygła.
    4. Wlać sherry na patelnię i gotować przez 1 minutę, aż połowa odparuje. Dodać bulion wołowy, żurawiny, pomidory, tymianek, sól i pieprz do smaku. Zmniejszyć ogień i gotować przez 4–5 minut. Ponownie dodać wątróbkę i smażyć przez 1–2 minuty.
    5. Odcedzić makaron i wymieszać z rukwią. Podawać z wątróbką.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Inne propozycje

    • Zamiast wątróbki cielęcej można użyć jagnięcej, żurawiny należy wówczas zastąpić galaretką z czerwonych porzeczek. To danie znakomicie smakuje z fasolką z czosnkiem: 410 g cienkiej fasolki szparagowej z puszki, wypłukanej i odsączonej, podgrzać z 1 łyżką oliwy z oliwek extra virgin, 1 zmiażdżonym ząbkiem czosnku i mnóstwem posiekanej natki pietruszki. * • Zamiast z makaronem wątróbkę można podać z ziemniakami purée z dodatkiem rukwi.

    Zalety

    • Wątróbka to znakomite źródło żelaza, cynku, miedzi, witaminy A i kilku witamin z grupy B. Zawiera także sporo witaminy D. * • Makaron to źródło energii w postaci złożonych węglowodanów. Ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że w organizmie rozkłada się powoli. Stężenie glukozy po jego zjedzeniu utrzymuje się przez dłuższy czas na stałym poziomie, zapobiegając napadom głodu między posiłkami.

    Jedna porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B2, B6, B12, niacyna, miedź, żelazo, cynk * ✓✓ C, kwas foliowy, selen * ✓ B1, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis