Wątróbka cielęca w sosie sherry

    Wątróbka cielęca w sosie sherry

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Cielęca wątróbka jest nieco droższa niż inne, ale ma najdelikatniejszy smak. Nie można jej tylko zbyt mocno wysmażyć, żeby nie zrobiła się za twarda. Proponujemy podać ją z sosem z sherry, pomidorów, żurawiny i świeżego tymianku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g cielęcej wątróbki, pokrojonej w plastry
    • 2 łyżki mąki
    • 400 g makaronu pappardelle
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 15 g masła
    • 6 łyżek wytrawnego sherry
    • 300 ml bulionu wołowego
    • 2 łyżki sosu żurawinowego
    • 2 łyżki przecieru ze świeżych pomidorów
    • 1/2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
    • 75 g rukwi wodnej, posiekanej
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wątróbkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i usunąć błonki. Na talerzu wymieszać mąkę z solą i pieprzem. Obtoczyć wątróbkę w przyprawionej mące. Strząsnąć nadmiar.
    2. Makaron gotować przez 10–12 minut w osolonej wodzie.
    3. W tym czasie rozgrzać olej i masło na teflonowej patelni i smażyć wątróbkę na średnim ogniu przez 3–4 minuty, raz odwracając. Przełożyć na talerz i przykryć, aby nie wystygła.
    4. Wlać sherry na patelnię i gotować przez 1 minutę, aż połowa odparuje. Dodać bulion wołowy, żurawiny, pomidory, tymianek, sól i pieprz do smaku. Zmniejszyć ogień i gotować przez 4–5 minut. Ponownie dodać wątróbkę i smażyć przez 1–2 minuty.
    5. Odcedzić makaron i wymieszać z rukwią. Podawać z wątróbką.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Inne propozycje

    • Zamiast wątróbki cielęcej można użyć jagnięcej, żurawiny należy wówczas zastąpić galaretką z czerwonych porzeczek. To danie znakomicie smakuje z fasolką z czosnkiem: 410 g cienkiej fasolki szparagowej z puszki, wypłukanej i odsączonej, podgrzać z 1 łyżką oliwy z oliwek extra virgin, 1 zmiażdżonym ząbkiem czosnku i mnóstwem posiekanej natki pietruszki. * • Zamiast z makaronem wątróbkę można podać z ziemniakami purée z dodatkiem rukwi.

    Zalety

    • Wątróbka to znakomite źródło żelaza, cynku, miedzi, witaminy A i kilku witamin z grupy B. Zawiera także sporo witaminy D. * • Makaron to źródło energii w postaci złożonych węglowodanów. Ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że w organizmie rozkłada się powoli. Stężenie glukozy po jego zjedzeniu utrzymuje się przez dłuższy czas na stałym poziomie, zapobiegając napadom głodu między posiłkami.

    Jedna porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B2, B6, B12, niacyna, miedź, żelazo, cynk * ✓✓ C, kwas foliowy, selen * ✓ B1, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis