Warzywa zapiekane z serem

    Warzywa zapiekane z serem

    1polubienie
    2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ta wiejska zapiekanka składa się z warzyw korzeniowych i razowych grzanek z serem cheshire. Jest to bardzo sycące danie, świetne na zimny dzień. Najlepiej podawać je w naczyniu żaroodpornym prosto z piekarnika, wraz z sałatką z zielonych warzyw liściastych.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g marchewki, pokrojonej w cienkie plasterki
    • 250 g pasternaku, pokrojonego w cienkie plasterki
    • 300 g selera, pokrojonego w cienkie plasterki
    • 400 g ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki
    • 3 łyżki szczypiorku, posiekanego
    • ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
    • 200 ml chudego mleka
    • 75 g serka naturalnego
    • 4 łyżki kwaśnej śmietany
    • 2 grube kromki razowego chleba (ok. 85 g)
    • 15 g roztopionego masła
    • 100 g sera cheshire, drobno startego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Ułożyć marchewkę, pasternak, seler i ziemniaki warstwami w dużym, płytkim naczyniu żaroodpornym, posypując kolejne warstwy szczypiorkiem oraz gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
    2. W misce lekko utrzeć mleko z serkiem naturalnym i śmietaną. Polać warzywa tą mieszaniną. Przykryć folią aluminiową i piec 1–1¼ godziny, aż warzywa zmiękną.
    3. Pokroić chleb w kostkę o boku 5 mm. Wymieszać starannie z roztopionym masłem i serem, nałożyć łyżką równomiernie na warzywa. Wstawić z powrotem do piekarnika, tym razem nie przykrywając folią, i piec jeszcze 15–20 minut, aż wierzch zapiekanki zrobi się chrupiący i się przyrumieni. Podawać na gorąco.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A * ✓✓ B1, B6, C, kwas foliowy, wapń, potas, cynk * ✓ B2, B12, E, niacyna, miedź, żelazo, selen

    Inne propozycje

    • Aby zapiekanka miała nieco ostrzejszy, cebulowy smak, należy zastąpić szczypiorek pęczkiem posiekanej cebulki dymki lub porem pokrojonym w cienkie plasterki. * • Zamiast sera cheshire można użyć innego sera, na przykład ementalera. * • Zapiekanka z batatów i sera cheddar. Obrać 600 g batatów i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym wraz z 200 g cienkich plasterków selera i cebulą pokrojoną w cienkie krążki. Posypać łyżką posiekanego świeżego tymianku, łyżeczką kminku oraz solą i pieprzem. Zamiast śmietany utrzeć serek naturalny i mleko z 4 łyżkami chudej śmietanki. Nałożyć na wierzch warstwę złożoną z 85 g rozdrobnionego miąższu świeżego chleba razowego, 15 g roztopionego masła i 100 g tartego sera cheddar.

    Zalety

    • Ser cheshire to jeden z najstarszych serów angielskich. Może być biały lub, dzięki naturalnym barwnikom warzywnym, pomarańczowy. Pod względem odżywczym obie odmiany nie różnią się od siebie. * • Warzywa korzeniowe są tanie, a zawierają mnóstwo skrobi i białka. * • Marchewka jest ważnym źródłem beta-karotenu, który organizm przetwarza na witaminę A.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis