Pszenica ze smażonymi warzywami i tofu teriyaki

    Pszenica ze smażonymi warzywami i tofu teriyaki

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczne danie w orientalnym stylu. Ziarna pszenicy wymieszane ze świeżym imbirem i smażonymi warzywami, świetnie smakują z tofu marynowanym na sposób japoński. To pyszne pożywne danie przygotowuje się w pół godziny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 ml bulionu warzywnego
    • 200 g ziaren pszenicy
    • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
    • 1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru
    • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    • 1 łyżka mirinu (wina ryżowego)
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięć smaków
    • 285 g tofu, pokrojonego na małe trójkąciki
    • Smażone warzywa
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
    • 1 łyżka utartego świeżego korzenia imbiru
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki
    • 1 por, pokrojony w słupki
    • 250 g kiełków fasoli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Bulion zagotować w rondlu, wrzucić pszenicę i gotować na małym ogniu przez 15–20 minut, aż będzie miękka.
    2. Przygotować tofu teriyaki. W misce utrzeć czosnek z imbirem, sosem sojowym, mirin, olejem, miodem i przyprawą pięć smaków. Włożyć tofu do miseczki i odstawić, żeby marynowało się podczas smażenia warzyw.
    3. Rozgrzać olej w woku. Smażyć przez kilka sekund czosnek i imbir, dodać paprykę i pory. Smażyć, cały czas mieszając, przez 3–4 minuty, aż warzywa zmiękną. Dodać kiełki fasoli i smażyć, mieszając energicznie, przez 3 minuty.
    4. Dodać do woka pszenicę. Trzymając nad wokiem sitko, włożyć do niego tofu, odcedzając marynatę do woka. Wymieszać marynatę z pszenicą. Dodać tofu i smażyć przez 1–2 minuty, żeby rozgrzać wszystkie składniki. Podawać gorące.

    Inne propozycje

    • Aby przygotować podobną potrawę w stylu śródziemnomorskim, należy wymieszać 2 wyciśnięte ząbki czosnku z 8 osączonymi i posiekanymi suszonymi pomidorami w oleju, 1 łyżką oleju z pomidorów i 10 g posiekanych świeżych listków bazylii. Dodać tofu do tej marynaty i odstawić. W punkcie 3. głównego przepisu nie dodawać imbiru, porów i kiełków fasoli, a zamiast nich usmażyć czerwoną paprykę i czosnek z 1 drobno posiekaną dużą cebulą i 2 cukiniami, pokrojonymi w paseczki. Dodać pszenicę, 55 g czarnych oliwek, 5 g posiekanych listków świeżej bazylii oraz tofu z pomidorami. Podgrzać, cały czas mieszając. Podawać gorące.

    Zalety

    • Pszenica zawiera bardzo niewiele tłuszczu, a za to dużo złożonych węglowodanów. Ponieważ zjadamy całe ziarna, dostarczają one organizmowi mnóstwo błonnika. * • Soja jest bogata w izoflawony, związki hormonopodobne. Regulują one stężenie cholesterolu we krwi, a także chronią przed chorobami serca. * • Kiełki pszenicy, podobnie jak inne kiełki, zawierają dużo witamin z grupy B oraz witaminy C.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, C, E, wapń, miedź * ✓✓ B1, niacyna, żelazo * ✓ B6, kwas foliowy, potas, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis