Warzywa po tajsku z kokosem i orzechami nerkowca

    Warzywa po tajsku z kokosem i orzechami nerkowca

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tajska zielona pasta curry wyrabiana ze świeżych, zielonych chili i ziół, nada delikatny smak temu interesującemu daniu warzywnemu. Podawać z aromatycznym tajskim ryżem lub makaronem orientalnym na lekki, szybki posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 75 g orzechów nerkowca
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 125 g groszku cukrowego
    • 125 miniaturowych kolbek kukurydzy, przekrojonych wzdłuż na połówki
    • 1 zielona papryka, pokrojona w paski
    • 3 łyżeczki tajskiej zielonej pasty curry
    • 400 ml niskotłuszczowego mleczka kokosowego
    • 100 g kiełków fasoli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać suchą patelnię na średnim ogniu. Wrzucić orzechy i prażyć przez 2–3 minuty, często mieszając, aż się przyrumienią. Przełożyć na talerz i odstawić.
    2. Wlać olej na patelnię. Wrzucić cebulę i smażyć przez 2 minuty, aż zacznie mięknąć. Zwiększyć nieco ogień i dodać pieczarki. Smażyć przez 2–3 minuty, cały czas mieszając. Dodać groszek cukrowy, kukurydzę i zieloną paprykę. Smażyć jeszcze przez 2 minuty, nadal mieszając.
    3. Dodać curry i 3 łyżki mleczka kokosowego. Dusić, mieszając, minutę. Dodać resztę mleczka kokosowego oraz kiełki fasoli. Dusić przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż wszystkie warzywa zmiękną, a mleczko kokosowe nieco odparuje. Wrzucić połowę orzechów, nałożyć danie na podgrzane talerze i posypać resztą orzechów.

    Możesz też użyć

    Zamiast zielonej tajskiej – łyżki czerwonej pasty curry, która jest bardziej pikantna. Pokroić 350 g batatów lub pasternaku w drobną kostkę i usmażyć w punkcie 2. wraz z pieczarkami. Groszek cukrowy, kukurydzę i zieloną paprykę zastąpić 150 g różyczek brokułów i smażyć 2 minuty w punkcie 2. Po wlaniu mleczka kokosowego dusić 4 minuty przed dodaniem kiełków fasoli.

    Rada

    Kremowe mleczko kokosowe łagodzi ostry smak zielonej pasty curry. Jeśli jednak nie lubimy potraw bardzo pikantnych, możemy nieco zmniejszyć ilość pasty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis