Warzywa po tajsku z kokosem i orzechami nerkowca

    Tajska zielona pasta curry wyrabiana ze świeżych, zielonych chili i ziół, nada delikatny smak temu interesującemu daniu warzywnemu. Podawać z aromatycznym tajskim ryżem lub makaronem orientalnym na lekki, szybki posiłek.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 75 g orzechów nerkowca
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 125 g groszku cukrowego
    • 125 miniaturowych kolbek kukurydzy, przekrojonych wzdłuż na połówki
    • 1 zielona papryka, pokrojona w paski
    • 3 łyżeczki tajskiej zielonej pasty curry
    • 400 ml niskotłuszczowego mleczka kokosowego
    • 100 g kiełków fasoli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać suchą patelnię na średnim ogniu. Wrzucić orzechy i prażyć przez 2–3 minuty, często mieszając, aż się przyrumienią. Przełożyć na talerz i odstawić.
    2. Wlać olej na patelnię. Wrzucić cebulę i smażyć przez 2 minuty, aż zacznie mięknąć. Zwiększyć nieco ogień i dodać pieczarki. Smażyć przez 2–3 minuty, cały czas mieszając. Dodać groszek cukrowy, kukurydzę i zieloną paprykę. Smażyć jeszcze przez 2 minuty, nadal mieszając.
    3. Dodać curry i 3 łyżki mleczka kokosowego. Dusić, mieszając, minutę. Dodać resztę mleczka kokosowego oraz kiełki fasoli. Dusić przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż wszystkie warzywa zmiękną, a mleczko kokosowe nieco odparuje. Wrzucić połowę orzechów, nałożyć danie na podgrzane talerze i posypać resztą orzechów.

    Możesz też użyć

    Zamiast zielonej tajskiej – łyżki czerwonej pasty curry, która jest bardziej pikantna. Pokroić 350 g batatów lub pasternaku w drobną kostkę i usmażyć w punkcie 2. wraz z pieczarkami. Groszek cukrowy, kukurydzę i zieloną paprykę zastąpić 150 g różyczek brokułów i smażyć 2 minuty w punkcie 2. Po wlaniu mleczka kokosowego dusić 4 minuty przed dodaniem kiełków fasoli.

    Rada

    Kremowe mleczko kokosowe łagodzi ostry smak zielonej pasty curry. Jeśli jednak nie lubimy potraw bardzo pikantnych, możemy nieco zmniejszyć ilość pasty.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)