Walijskie ciasto maślane

    Walijskie ciasto maślane

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To ciasto po upieczeniu smaruje się masłem z cukrem i cynamonem i je jeszcze ciepłe. Jeśli uda nam się uratować przynajmniej kawałek, będziemy mieli okazję się przekonać, że zimne także jest pyszne.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 150 g miękkiego masła
    • duża szczypta soli
    • 100 g cukru
    • 3 duże jajka
    • 200 g mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 50 g sułtanek
    • 1 łyżka mleka
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • masło do nasmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Nasmarować tortownicę masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia
    2. 100 g masła zmiksować z solą i cukrem na puszystą masę.
    3. Pojedynczo dodawać jajka i mieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Nadal mieszając, dodać sułtanki i mleko.
    4. Wyłożyć ciasto do formy i wygładzić powierzchnię. Piec przez 15–20 minut, aż podrośnie, stwardnieje i będzie miało złotobrązową barwę.
    5. Przygotować mieszaninę do smarowania ciasta. Dokładnie wymieszać resztę masła z brązowym cukrem i cynamonem.
    6. Wyjąć gotowe ciasto z piekarnika i natychmiast posmarować przygotowaną mieszaniną. Poczekać, aż wsiąknie, następnie wyjąć ciasto z formy, pokroić na porcje i podawać jeszcze ciepłe.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis