Pieczone warzywa z makaronem

    Pieczone warzywa z makaronem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta potrawa z makaronem to arcydzieło kulinarne, a przyrządza się ją błyskawicznie. Wystarczy upiec różnokolorowe warzywa śródziemnomorskie i dodać do nich ser feta oraz uprażone orzechy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 cukinie, pokrojone w plasterki
    • 1 bakłażan, pokrojony w plasterki
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
    • 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 50 g orzechów piniowych lub włoskich
    • 400 g makaronu tagliatelle
    • 4 łyżki pesto
    • 200 g sera feta, pokrojonego w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać opiekacz. Włożyć warzywa do dużej miski i skropić oliwą. Dodać czosnek i doprawić pieprzem. Starannie wymieszać, włożyć warzywa do brytfanny i rozprowadzić równomiernie. Piec przez 20–25 minut, aż zmiękną i miejscami mocno się przyrumienią, przewracać od czasu do czasu.
    2. Orzechy prażyć na suchej patelni przez 2–3 minuty, aż się przyrumienią. Przełożyć na talerz i odstawić.
    3. Pod koniec pieczenia warzyw wrzucić makaron do rondla z osolonym wrzątkiem i gotować przez 8 minut, aż będzie al dente. Starannie odcedzić i włożyć z powrotem do rondla.
    4. Dodać do makaronu warzywa i pesto. Wrzucić ser feta i orzechy piniowe. Delikatnie wymieszać i podawać natychmiast.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Pieczone warzywa z serem

    Rozgrzać mocno opiekacz. Pokroić 2 cukinie w kostkę, 2 czerwone papryki na kawałki, a czerwoną cebulę na cząstki. Włożyć do brytfanny. Dodać 225 g pieczarek, przekrojonych na ćwiartki. Skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę listków rozmarynu. Wymieszać i rozprowadzić równomiernie po dnie. Piec 10 minut, od czasu do czasu przewracać warzywa na drugą stronę. Dodać puszkę serc karczochów odsączonych i przekrojonych na ćwiartki, 3 ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz 250 g mozzarelli lub sera halumi pokrojonego w kostkę. Wymieszać z warzywami i piec 10 minut, aż potrawa się przyrumieni. Podawać na ryżu lub kaszce bulgur.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis