Ucierane ciasto z kruszonką

    Ucierane ciasto z kruszonką

    1polubienie
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Szybkie ciasto z kruszonką. Po upieczeniu można je pokroić na małe kawałki i podawać jako ciasteczka. Można również dodać warstwę owoców sezonowych i przykryć kruszonką.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 2 jajka
    • 100 g miękkiego masła
    • 125 g cukru
    • 250 ml letniego mleka
    • 400 g mąki
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • Kruszonka
    • 50 g masła
    • 100 g mąki
    • 50 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C. Wymieszać w misce jajka z masłem i cukrem. Dolać mleko. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta i utrzeć.
    2. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, przełożyć ciasto na papier i wygładzić powierzchnię.
    3. Przygotować kruszonkę: wymieszać masło z mąką i cukrem, aż powstaną grudki. Posypać nimi równomiernie ciasto podstawowe. Wstawić blachę do piekarnika i piec przez 25 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ciastka jabłkowo-migdałowe z kruszonką

    Przygotować kruszonkę z 200 g mąki, 100 g mielonych migdałów, 150 g cukru, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i 175 g masła, odstawić ją w chłodne miejsce. Obrać 700 g kwaśnych jabłek, poćwiartować, usunąć gniazda nasienne i pociąć w grube plastry. Włożyć je do garnka, posypać 2 łyżkami cukru i dusić około 10 minut w białym winie. Odcedzić i ochłodzić. Ułożyć plastry na cieście i przysypać kruszonką. Piec jak w głównym przepisie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis