Tymbaliki ze szpinaku i łososia

    Tymbaliki ze szpinaku i łososia

    4polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tymbaliki, bardzo łatwe do zrobienia, wyglądają niezwykle elegancko, więc świetnie nadają się na przyjęcia. Pomiędzy warstwami szpinaku i lasagne znajduje się kremowy farsz z sera ricotta i świeżego łososia, a polewa się je sosem ze świeżych ziół. To lekkie danie można podawać z chrupiącymi tostami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 5 płatów świeżej lasagne, około 100 g
    • 250 g szpinaku
    • 115 g sera ricotta
    • 1 jajko, ubite
    • szczypta startej gałki muszkatołowej
    • 170 g filetów z łososia, bez skóry
    • 2 łyżeczki posiekanych listków kopru włoskiego lub koperku
    • otarta skórka z ½ limonki
    • sól i pieprz
    • listki kopru włoskiego, do przybrania
    • Sos ziołowy
    • 15 g masła, 1 łyżka mąki
    • 200 ml półtłustego mleka
    • 2 łyżeczki soku z limonki
    • 3 łyżki świeżego majeranku, tymianku, szczypiorku i natki pietruszki, posiekane
    • 2 łyżki śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Gotować płaty lasagne 3–5 minut, aż będą al dente. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Osuszyć na ściereczce, układając w pojedynczej warstwie, a następnie przeciąć każdy płat wzdłuż na pół.
    2. Włożyć szpinak do dużego garnka, przykryć i dusić na średnim ogniu 2–3 minuty (nie trzeba dodawać wody, jeśli liście są świeżo umyte). Od czasu do czasu potrząsać garnkiem. Dobrze odsączyć szpinak. Czterema dużymi liśćmi wyłożyć 4 natłuszczone miseczki żaroodporne (o pojemności ok. 180 ml). Pozostały szpinak posiekać.
    3. Na szpinaku, w miseczkach, ułożyć po 2 paski lasagne, na krzyż (powinny “wychodzić” z miseczek).
    4. Zmieszać połowę sera ricotta z posiekanym szpinakiem. Dodać połowę ubitego jajka, gałkę muszkatołową, doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać.
    5. Pokroić łososia w drobną kostkę i zmieszać z pozostałym serem i jajkiem. Dodać pokrojone listki kopru włoskiego lub koperku, otartą skórkę z cytryny i doprawić do smaku. Masę rozłożyć do miseczek.
    6. Przeciąć pozostałe 2 paski lasagne w poprzek (na pół) i ułożyć na masie z łososiem, po jednym w każdej miseczce. Łyżeczką nałożyć mieszankę ze szpinakiem, a następnie zawinąć “wiszące” paski lasagne na wierzch. Wyciąć 4 kawałki folii i lekko posmarować olejem, a następnie przykryć nimi miseczki. Wstawić je do piekarnika i piec 20 minut.
    7. Przygotować sos ziołowy. Roztopić masło w rondelku. Wsypać mąkę i stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia. Dodać sok z cytryny, zioła, śmietanę i doprawić do smaku. Zestawić z ognia.
    8. Nożem z płaskim ostrzem oddzielić tymbaliki od naczyń, w których się zapiekały. Każdą miseczkę przykryć talerzem, odwrócić do góry dnem i podnieść. Polać danie sosem ziołowym i ozdobić listkami kopru włoskiego lub koperkiem. Podawać od razu.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, E, niacyna * ✓✓ C, kwas foliowy * ✓ wapń, żelazo

    Zalety

    • Szpinak dostarcza kilku przeciwutleniaczy – witaminę C oraz E. Zawiera także karotenoidy i spore ilości witamin z grupy B, takie jak kwas foliowy, niacyna i B6.

    Inne propozycje

    • Na lekki lunch można podać tymbaliki z sałatką z ogórka, rukwi wodnej i makaronem. Pokroić 8 płatów lasagne w cienkie paseczki. Pokroić 1 dużą marchewkę i 1 dużego pora w cienkie paseczki. Gotować makaron z warzywami około 5 minut lub do czasu, aż zmiękną. Odsączyć i podawać gorące. * • Z braku żaroodpornych miseczek, paski lasagne, szpinak i łososia można ułożyć w jednym dużym naczyniu, na przykład w formie do sufletów (nie układać wtedy na spodzie liści szpinaku, tylko cały szpinak posiekać i wykorzystać do farszu). W dużym naczyniu pieczenie trwa o 10 minut dłużej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis