Twaróg jogurtowy z czosnkiem

    Twaróg jogurtowy z czosnkiem

    1polubienie
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten kwaskowaty, miękki twaróg jogurtowy z dodatkiem ziół i czosnku będzie zdrową przekąską lub zakąską. Doskonale nadaje się do koszyka piknikowego. Użyjemy do niego blanszowanego czosnku o łagodniejszym, słodszym smaku. Najlepiej podawać twaróg wraz z warzywami do zanurzania oraz razowym chlebem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 150 g chudego biojogurtu naturalnego
    • 150 g serka naturalnego
    • 2 duże ząbki czosnku
    • 1 łyżka szczypiorku, posiekanego
    • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
    • 2 łyżeczki świeżego koperku, posiekanego
    • 1 łyżeczka skórka drobno otartej z cytryny
    • sól i pieprz
    • Z czym podawać
    • 1 cykoria, podzielona na listki
    • 4 marchewki, pokrojone w słupki o długości 5 cm
    • 1 pęczek cebulki dymki
    • 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w słupki o długości 5 cm
    • 4 kromki razowego chleba, pokrojone na duże kawałki (ok. 170 g)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Wyłożyć gęste sitko podwójną warstwą gazy i ustawić na misce. Utrzeć na gładko jogurt z serkiem naturalnym, przełożyć do sitka. Zawinąć w gazę i wstawić razem z miską i sitkiem do lodówki. Odstawić na całą noc.
    2. Następnego dnia wrzucić czosnek w łupinkach do małego rondla z wrzątkiem. Parzyć 3 minuty, aż zmięknie. Wyjąć, wycisnąć miąższ z łupinek i rozgnieść lub drobno posiekać.
    3. Odwinąć odsączony twaróg z gazy i przełożyć do czystej miski (wylać płyn, który się przesączył). Dodać czosnek, zioła i skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem (twaróg jogurtowy można przechowywać pod przykryciem w lodówce 3–4 dni).
    4. Przełożyć twaróg do małej salaterki. Postawić ją na półmisku. Ułożyć dookoła przygotowane warzywa i podawać.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A * ✓✓ C, wapń * ✓B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, niacyna, miedź, żelazo, potas, cynk

    Inne propozycje

    • Mocno schłodzić twaróg jogurtowy i uformować z niego roladkę. Obłożyć ją ze wszystkich stron 75 g drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych. * • Twaróg z oliwą i kaparami. Ugnieść widelcem 45 g sera feta i dodać do świeżo odsączonego twarogu jogurtowego wraz z ½ łyżeczki suszonych pokruszonych płatków chili, wyciśniętym ząbkiem czosnku, łyżką posiekanych kaparów, łyżką posiekanych czarnych oliwek i łyżką posiekanego, świeżego oregano. Doprawić solą i pieprzem. Podawać jako przekąskę dla 6 osób z warzywami przygotowanymi jak do dipu oraz z podgrzanym chlebkiem pitta.

    Zalety

    • Ten domowy twaróg jest znacznie chudszy niż podobne serki kupowane w sklepie, a równie smaczny. Nie trzeba dodawać do niego soli, ponieważ zioła, czosnek i sok z cytryny nadają mu smak. * • Opublikowane wyniki badań wskazują, że czosnek obniża poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko powstawania skrzepów. Dlatego regularne jadanie czosnku chroni przed chorobami serca i zawałem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis