Turecki sos bakłażanowo-czosnkowy

    Turecki sos bakłażanowo-czosnkowy

    3polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    W krajach śródziemnomorskich przyrządza się wiele różnych sosów bakłażanowych. My zagęścimy nasz mielonymi migdałami, które nadadzą mu odpowiednią konsystencję i dostarczą dodatkowego białka. Z chlebkiem pitta i chrupkimi warzywami będzie doskonałą zakąską dla ośmiu osób.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3 bakłażany (razem ok. 680 g)
    • 3 duże ząbki czosnku
    • 30 g mielonych migdałów
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 150 g jogurtu greckiego
    • 50 g czarnych oliwek bez pestek, grubo posiekanych
    • sól i pieprz
    • Z czym podawać
    • po 3 cukinie i łodygi selera naciowego
    • ½ kalafiora, podzielonego na duże różyczki
    • 8 pełnoziarnistych chlebków pitta
    • Do przybrania
    • ¼ łyżeczki papryki w proszku
    • 4 czarne oliwki bez pestek, przekrojone na połówki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Nakłuć bakłażany w kilku miejscach widelcem i ułożyć na lekko nasmarowanej blasze. Piec 40 minut, przewracając od czasu do czasu na drugą stronę. Położyć na blasze czosnek w łupinkach i piec jeszcze 20 minut, aż bakłażany zrobią się bardzo miękkie.
    2. Wyjąć bakłażany z piekarnika i odstawić, by nieco ostygły i nie parzyły w dłonie. Pokroić je wzdłuż w ćwiartki. Obrać ze skóry, włożyć miąższ do sita i odstawić na 15 minut.
    3. Wycisnąć jak najwięcej soku z bakłażanów. Wycisnąć czosnek z łupinek. Utrzeć w mikserze miąższ bakłażanów, czosnek, migdały, sok z cytryny, nasiona kminu rzymskiego i oliwę z oliwek. Można też włożyć wszystkie składniki do miski i utrzeć robotem ręcznym.
    4. Dodać jogurt i posiekane oliwki. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i odstawić.
    5. Rozgrzać mocno żeliwną patelnię grillową lub opiekacz. Pokroić cukinie i seler naciowy na kawałki długości palca i ułożyć na półmisku wraz z różyczkami kalafiora. Włożyć chlebki pitta na patelnię lub do opiekacza i smażyć lub opiekać po 2–3 minuty z obu stron, aż zaczną się rumienić. Pokroić każdy chlebek na 6 kawałków i ułożyć na półmisku.
    6. Posypać sos papryką i udekorować przekrojonymi na połówki oliwkami. Podawać z warzywami i gorącym chlebkiem pitta.

    Inne propozycje

    • Sos z bakłażanów można przyrządzić 1–2 godziny wcześniej i wstawić do lodówki. Należy go podawać w temperaturze pokojowej. * • Marokański sos z białej fasoli i jogurtu. Odlać i wypłukać fasolkę cannellini z 2 puszek (po ok. 400 g). Wrzucić do miksera, dodać 2 łyżki pasty sezamowej tahini, łyżkę soku z cytryny, po ¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego i mielonej kolendry. Utrzeć. Dodać 150 g jogurtu greckiego, 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, łyżkę posiekanej świeżej mięty oraz sól i pieprz. Udekorować gałązkami świeżej mięty. Podawać z paluszkami sezamowymi lub płaskim chlebkiem arabskim, ogórkiem i marchewką pokrojonymi w słupki oraz paseczkami czerwonej i żółtej papryki.

    Zalety

    • W większości potraw bakłażany smaży się, choć wiadomo, że chłoną tłuszcz w ogromnych ilościach. W tym przepisie pieczemy je bez oleju, dzięki czemu sos zawiera mało tłuszczu. * • Czosnek nie tylko nadaje potrawom smak, ale ma też właściwości lecznicze znane od stuleci. Naturopaci i herbaliści stosują go do leczenia wielu schorzeń od grzybicy stóp po przeziębienie. * • Oliwki są niskokaloryczne – 10 oliwek (ok. 30 g) to zaledwie 30 kcal. Większość zawartego w nich tłuszczu to zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawierają też witaminę E.

    1 porcja zawiera

    ✓✓ C * ✓ A, B1, B6, E, kwas foliowy, niacyna, wapń, miedź, żelazo, potas, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis