Tuńczyk z marokańskimi przyprawami i sałatką fasolową

    Tuńczyk z marokańskimi przyprawami i sałatką fasolową

    Zapisz do ulubionych
    22min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Szybko obsmażony tuńczyk świetnie smakuje z dodatkiem marokańskiej mieszanki przypraw ras-el-hanout. Podajmy go ze słodko-kwaśną sałatką fasolową. Dobrymi dodatkami do tej potrawy będą podpłomyki oraz sałata.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 steki z tuńczyka (ok. 100 g każdy)
    • 4 łyżeczki przyprawy ras-el-hanout
    • 300 g fasoli
    • 2 łyżki płynnego miodu
    • sok i skórka otarta z 2 cytryn
    • 4 pomidory, pokrojone w plasterki
    • 400 g fasoli flageolet, odsączonej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 mała cebula, pokrojona w krążki
    • 2 czerwone papryki, pokrojone w krążki
    • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 22min. 

    1. Ułożyć steki z tuńczyka na talerzu i posypać z obu stron przyprawą ras-el-hanout. Odstawić.
    2. Włożyć fasolę do małego rondla, zalać wrzątkiem tak, by tylko ją zakrył, i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 2 minuty. Odcedzić, wypłukać i ponownie odcedzić, a następnie włożyć do miski odpornej na wysoką temperaturę. Natychmiast dodać miód oraz sok i skórkę otartą z cytryny. Starannie wymieszać. Dodać pomidory oraz fasolkę flageolet.
    3. Rozgrzać oliwę na patelni. Wrzucić cebulę, paprykę i czosnek. Smażyć na dużym ogniu przez minutę, cały czas mieszając, aż warzywa będą lekko obsmażone. Dodać do sałatki i starannie wymieszać.
    4. Rozgrzać ponownie patelnię i wlać resztę oleju. Wrzucić tuńczyka i smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 2–3 minuty. Ryba powinna być usmażona lekko, ale nie może być surowa wewnątrz.
    5. Rozdzielić sałatkę na 4 talerze. Pokroić tuńczyka na paseczki i ułożyć je na sałatce. Zeskrobać sos z patelni i polać nim rybę. Podawać natychmiast.

    Możesz też użyć

    • Zamiast przyprawy ras-el-hanout – mieszanki 4 łyżeczek mielonej kolendry, ½ łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki mielonego kwiatu muszkatołowego (macis) lub gałki muszkatołowej i dużej szczypty mielonego chili. * • Można też użyć bardzo ostrej, afrykańskiej mieszanki przypraw, na przykład 2–4 łyżeczek pasty harissa.

    Możesz też użyć

    • Zamiast tuńczyka – steków z miecznika. * • Zamiast fasoli flageolet – cannellini lub borlotti.

    …przygotuj wcześniej

    • Sałatkę można przygotować wcześniej i przykryć. Jeśli chcemy pozostawić na ponad 2 godziny, trzeba ją wstawić do lodówki (możemy przyrządzić 4–5 godzin wcześniej).

    …jak kupować

    • Mieszankę przypraw ras-el-hanout można znaleźć na stoiskach z egzotycznymi przyprawami w supermarketach. * • Można użyć mrożonego tuńczyka. Posypać przyprawą i odstawić, by się rozmroził, najlepiej przez całą noc w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis