Tuńczyk z anchois i sezamem

    Tuńczyk z anchois i sezamem

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Papryka, pomidory i odrobina chili tworzą pyszny dodatek do pieczonego tuńczyka. Doskonale smakuje z makaronem tagliatelle oraz sałatką z kruchych warzyw lub lekko ugotowanymi na parze brokułami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
    • 1 żółta papryka, pokrojona w plasterki
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 1 liść laurowy
    • 1/2 łyżeczki pasty chili
    • 2 duże dzwonka tuńczyka grubości 2 cm, o łącznej wadze około 550 g
    • Anchois z sezamem
    • 55 g bułki tartej
    • 1 ząbek czosnku
    • 4 filety anchois, odsączone z zalewy
    • 10 g natki pietruszki
    • 2 łyżki ziarna sezamowego
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać cebulę, paprykę i czosnek. Smażyć pod przykryciem przez 3–4 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodać pomidory z sokiem, przecier pomidorowy, liść laurowy i pastę chili. Przykryć i dusić, często mieszając, przez 7 minut, aż papryka zmięknie.
    2. Przygotować pastę z anchois. W blenderze zmiksować bułkę tartą z oliwą, sezamem, anchois, czosnkiem i natką pietruszki.
    3. Przełożyć masę pomidorowo-warzywną do naczynia żaroodpornego na tyle dużego, żeby ryba zmieściła się na jego dnie w jednej warstwie. Doprawić solą i pieprzem, podzielić każde dzwonko na pół. Ułożyć w naczyniu i przykryć masą z anchois. Piec przez 10 minut, żeby ryba była nieco różowa w środku. Jeśli wolimy rybę lepiej upieczoną, należy pozostawić ją w piekarniku 1–2 minuty dłużej.

    Inne propozycje

    • Tuńczyka z anchois można upiec na warstwie z porów i kapusty. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy z oliwek. Dodać cienko pokrojone w plasterki 2 pory oraz 400 g drobno posiekanej młodej kapusty. Lekko podsmażyć, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego i ułożyć na wierzchu rybę. * • Zamiast w piekarniku rybę można podpiec na ruszcie, a następnie podać z 400 g makaronu tagliatelle wymieszanego z papryką uduszoną z pomidorami jak w głównym przepisie. Lekko nasmarować olejem żeliwną patelnię grillową i mocno rozgrzać. Tuńczyka lekko posmarować oliwą, doprawić solą i pieprzem do smaku, a następnie smażyć po około 3 minuty z każdej strony. Podawać gorące. * • Jeśli ktoś nie lubi, może nie dodawać anchois.

    Zalety

    • Oliwa z oliwek extra virgin wyrabiana jest w trakcie pierwszego tłoczenia najwyższej jakości drylowanych oliwek. Ma ona zielony kolor, silny smak i zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi. * • Anchois zawierają wapń i fosfor, mikroelementy, które korzystnie wpływają na kości oraz zęby. Znajdują się one również w konserwowych anchois.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, niacyna, selen * ✓✓ E, miedź, żelazo, potas * ✓ kwas foliowy, wapń, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis