Papryka, pomidory i odrobina chili tworzą pyszny dodatek do pieczonego tuńczyka. Doskonale smakuje z makaronem tagliatelle oraz sałatką z kruchych warzyw lub lekko ugotowanymi na parze brokułami.
• Tuńczyka z anchois można upiec na warstwie z porów i kapusty. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy z oliwek. Dodać cienko pokrojone w plasterki 2 pory oraz 400 g drobno posiekanej młodej kapusty. Lekko podsmażyć, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego i ułożyć na wierzchu rybę. * • Zamiast w piekarniku rybę można podpiec na ruszcie, a następnie podać z 400 g makaronu tagliatelle wymieszanego z papryką uduszoną z pomidorami jak w głównym przepisie. Lekko nasmarować olejem żeliwną patelnię grillową i mocno rozgrzać. Tuńczyka lekko posmarować oliwą, doprawić solą i pieprzem do smaku, a następnie smażyć po około 3 minuty z każdej strony. Podawać gorące. * • Jeśli ktoś nie lubi, może nie dodawać anchois.
• Oliwa z oliwek extra virgin wyrabiana jest w trakcie pierwszego tłoczenia najwyższej jakości drylowanych oliwek. Ma ona zielony kolor, silny smak i zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi. * • Anchois zawierają wapń i fosfor, mikroelementy, które korzystnie wpływają na kości oraz zęby. Znajdują się one również w konserwowych anchois.
✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, niacyna, selen * ✓✓ E, miedź, żelazo, potas * ✓ kwas foliowy, wapń, cynk