Tunezyjskie briki z tuńczykiem

    Tunezyjskie briki z tuńczykiem

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Te tunezyjskie pierogi tradycyjnie przyrządza się z ciasta malsouka, ale doskonale nadaje się tutaj ciasto filo. Pyszna przekąska na każdą okazję.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 płaty świeżego lub mrożonego ciasta filo
    • 8 cebulek dymek
    • 200 g liści szpinaku
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 200 g tuńczyka z puszki
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • sos tabasco
    • sól i pieprz do smaku
    • Do podania
    • 4 pomidory
    • 1 ogórek
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 4 łyżki sosu chutney z mango lub moreli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Umyć, osuszyć i posiekać dymki oraz szpinak. Rozgrzać na teflonowej patelni łyżkę oliwy i zeszklić na niej dymkę. Dodać szpinak, przykryć pokrywką i dusić przez 2–3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć warzywa na sitko, żeby odciekły i ostygły.
    2. Wyciąć z ciasta 24 krążki po 12 cm średnicy. Najłatwiej zaznaczyć kształt na powierzchni, dociskając naczynie odpowiedniej wielkości (dużą filiżankę, miseczkę itp.) i wycinając zaznaczone krążki ostrym nożem lub nożycami kuchennymi. Ułożyć krążki ciasta jeden na drugim i zawinąć w folię, żeby nie wyschły.
    3. Ostudzone warzywa odcisnąć z pozostałości soku oraz oliwy i włożyć do miski. Odcedzić tuńczyka z zalewy i rozdrobnić. Obrać i drobno posiekać jajka. Dodać oba składniki do warzyw i wymieszać; przyprawić do smaku sosem tabasco, solą i pieprzem.
    4. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Pierwszy krążek ciasta posmarować cienko oliwą, nałożyć na niego drugi i też posmarować. Położyć trzeci krążek na wierzch, posmarować oliwą jak poprzednie.
    5. Nałożyć 1 łyżkę nadzienia na środek górnego krążka, wszystkie trzy krążki złożyć razem na pół, żeby nadać im kształt pieroga. Wąsko zawinąć brzeg na całej długości i ściskać czubkami palców w taki sposób, by miał falisty kształt. Przygotowany do pieczenia brik położyć na blasze; w taki sam sposób wykonać pozostałe 7 pierogów i również ułożyć je na blasze.
    6. Cienko posmarować briki z wierzchu resztą oliwy. Piec przez 12–15 minut, aż staną się złotobrązowe i chrupkie.
    7. Umyć pomidory i ogórek. Pokroić na kawałki, doprawić sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Podawać briki na gorąco z warzywami i chutneyem.

    Turecki börek

    Pokroić 4 płaty ciasta filo na 24 kwadraty o boku 12 cm. Rozdrobnić widelcem 200 g owczego sera. Przekroić na pół i wyjąć pestki z 3 pomidorów, grubo posiekać miąższ. Zmieszać z owczym serem, 2 łyżkami drobno posiekanej natki pietruszki, 1 łyżką drobno posiekanej mięty, kilkoma płatkami ostrej papryki i 2 łyżkami dymki pokrojonej w drobne plasterki. Złożyć każdy mieszek z 3 kwadratów ciasta, posmarować je oliwą i ułożyć jeden na drugim. Nałożyć 1 łyżkę nadzienia na środek każdego potrójnego kwadratu. Zebrać razem rogi kwadratu, zacisnąć i lekko zakręcić. Ułożyć mieszki na blasze do pieczenia i piec tak, jak podano w przepisie, w piekarniku nagrzanym do 200°C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis