Tradycyjny rosół z makaronem

    Tradycyjny rosół z makaronem

    3polubienia
    2godz.15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Urok tej zupy tkwi w jej prostocie. Składa się ona z makaronu, kawałków kurczaka i gotowanych warzyw. Rosół często podaje się chorym, jako potrawę wzmacniającą nadwątlone siły. Jeśli nie wykorzystasz od razu całego ugotowanego mięsa, możesz je podać następnego dnia zamiast wędliny do kanapek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 125 g spaghetti lub linguine, połamanego na 5 cm kawałki
    • 1 marchewka, przepołowiona i pokrojona w cienkie plasterki
    • 1 łodyga selera naciowego, cienko pokrojona
    • 55 g małych różyczek brokułów
    • 200 g kukurydzy z puszki, odsączonej
    • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
    • 2 łyżki świeżych listków tymianku
    • Rosół
    • 1 kurczak (ok. 1,35 kg), bez skóry i podzielony na kawałki
    • 2 cebule w łupinach, przekrojone na pół
    • 3 marchewki, pokrojone
    • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone
    • 1 bouquet garni (bukiet przypraw: pietruszki, liścia laurowego i tymianku)
    • 4 ziarenka czarnego pieprzu
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Najpierw ugotować rosół. Włożyć kawałki kurczaka do dużego garnka z grubym dnem. Dodać cebulę, marchewkę i seler i zalać 2 litrami zimnej wody (powinna ona przykryć wszystkie składniki). Doprowadzić do wrzenia i zdjąć tworzącą się szumowinę.
    2. Jak tylko woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień. Dodać bouquet garni, ziarenka pieprzu i 1 łyżkę soli. Uchylić pokrywkę i gotować na małym ogniu 1 godzinę, szumując, jeśli jeszcze trzeba. Po 30–40 minutach sprawdzić, czy kurczak, nakłuty ostrzem noża w okolicy stawów, wydziela przezroczysty sok. Jeśli tak, wyjąć mięso na talerz.
    3. Przykryć duży durszlak wilgotną gazą i umieścić go nad żaroodporną miską. Przecedzić rosół. Wyrzucić warzywa i inne pozostałości. Wypłukać garnek, w którym gotował się kurczak. Wlać 1,5 litra rosołu. Zebrać z powierzchni nadmiar tłuszczu. Resztę rosołu ostudzić i zamrozić – przyda się do innych potraw.
    4. Kiedy kurczak ostygnie, usunąć kości. Pokroić 225 g kurczaka na małe kawałki, przeznaczone do zupy. Resztę kurczaka można wykorzystać na przykład do kanapek lub sałatki.
    5. Doprowadzić rosół do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Dodać makaron i marchewkę i gotować na małym ogniu 4 minuty. Dodać seler, różyczki brokułów oraz kukurydzę i gotować kolejne 5 minut lub do czasu, aż makaron i warzywa zmiękną.
    6. Włożyć do zupy kurczaka z przyprawami i podgrzać. Posypać natką pietruszki i tymiankiem. Podawać od razu.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, B1, B6, E, niacyna * ✓✓ C, kwas foliowy, żelazo * ✓ cynk

    Zalety

    • Warzywa, w większości, najzdrowsze są w postaci surowej, lecz marchewka (najlepsze źródło beta-karotenu) dopiero po ugotowaniu. Podczas gotowania przerywają się ścianki komórkowe, co ułatwia naszemu organizmowi zamianę beta-karotenu w witaminę A. * • Do zupy można dodać zarówno ciemne, jak i białe mięso z kurczaka. Ciemne mięso zawiera dwa razy więcej żelaza i cynku niż białe. * • Kurczak jest doskonałym źródłem białka i witamin z grupy B, głównie B1 i niacyny.

    Inne propozycje

    • Jeżeli zupa ma być podana na lunch lub późną kolację, należy do niej dodać jeszcze 450 g kurczaka. * • Zamiast kurczaka można wziąć dwa udka z indyka (po 600 g każde). * • Jeśli doda się makaron z mąki z pełnego ziarna, a nie białe spaghetti, zwiększy się ilość błonnika. Można też dodać 400 g groszku z puszki (wsypać go razem z kurczakiem). * • Można dodawać warzywa sezonowe, na przykład małe różyczki kalafiora, seler pokrojony w drobną kostkę, pokrojone grzyby lub czerwoną, zieloną bądź żółtą paprykę – wszystkie są doskonałe. * • Zamiast spaghetti i linguine można dodać grubsze fettuccine czy tagliatelle, a także drobniejsze formy makaronu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    damian2n
    autor:
    0

    Przekombinowane!!! - 13 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis