Kluski z kapustą i mięsem

    Kluski z kapustą i mięsem

    12polubień
    50min.


    Zrobione przez 70 osób

    Przepis ten dostałem od mojej babci. To danie jest szybkie, proste, niedrogie, smaczne ...i możesz nakarmić nim całą armię.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 700 g schabu pokrojonego w plastry
    • czosnek granulowany do smaku
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 duża główka kapusty, grubo poszatkowanej
    • 450 g dużego makaronu, np. kokardki
    • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Posypać mięso czosnkiem, solą i pieprzem i włożyć wraz z pokrojoną cebulą do dużej patelni z tłuszczem. Przysmażyć z obu stron. (Tłuszcz, który wypłynie z mięsa podczas smażenia będzie użyty w dalszej części przepisu.) Kiedy mięso będzie gotowe, wyciągnąć kości i odstawić.
    2. Dodać trochę wody do patelni i wymieszać z tłuszczem. Dodać kapustę i dusić, aby całkowicie zmiękła.
    3. W dużym garnku ugotować makaron. Odcedzić i dodać masło.
    4. Pokroić schab na niewielkie kawałki i odstawić. Kiedy kapusta będzie gotowa, dodać do niej mięso i makaron i dobrze wymieszać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    Smaczne i proste. Dodałam estragonu. - 30 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis