Tosty z rokpolem i gruszką

    Tosty z rokpolem i gruszką

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kawałki świeżej gruszki, pyszny niebieski ser pleśniowy i orzechy pekan na opiekanym pieczywie to wyśmienita kombinacja smaków. Bułkę kroimy w solidne kromki i jeśli przekąska ma być lekka, na każdym talerzu kładziemy po jednej. Danie doskonale uzupełniają pomidorki koktajlowe cherry.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 dojrzałe gruszki
    • sok z cytryny
    • 200 g niebieskiego sera pleśniowego (rokpol, roquefort, gorgonzola)
    • 30 g orzechów pekan
    • 8 dużych kromek bagietki (grubości około 2 cm)
    • 4 łyżki sosu chutney z mango
    • 30 g łodyżek rukwi
    • 30 g liści rukoli
    • pieprz
    • pomidorki koktajlowe cherry do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Podgrzać opiekacz. Po usunięciu gniazd nasiennych pokroić gruszki na ćwiartki lub na plastry, a następnie skropić je sokiem wyciśniętym z cytryny, żeby się nie odbarwiły. Pokroić ser na 8 trójkątnych plastrów.
    2. Lekko opiec orzechy pekan, pilnując, żeby się nie przypaliły, a następnie grubo je posiekać. Odstawić. Rozłożyć kromki bułki na blasze i lekko opiec z obu stron.
    3. Posmarować tosty chutneyem, a potem udekorować je łodyżkami rukwi i rukoli. Położyć na każdym toście plaster sera i ćwiartkę gruszki, posypać orzechami pekan. Doprawić pieprzem. Podawać od razu wraz z połówkami pomidorków koktajlowych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis