Tosty z pieczarkami i tymiankiem

    Tosty z pieczarkami i tymiankiem

    3polubienia
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To przepis, który przyda się, gdy mamy niewiele czasu i chcemy szybko przygotować pożywną przekąskę. Smak pieczarek jest tu wzbogacony, ponieważ dusimy je z czosnkiem, ziołami i odrobiną créme fraiche. Wyśmienicie smakują na tostach posmarowanych serkiem ricotta.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 125 g serka ricotta
    • 2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
    • 3 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
    • duża szczypta pieprzu cayenne
    • 500 g pieczarek
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 2 łyżki świeżego tymianku, posiekanego
    • 2 łyżki creme fraîche
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 8 grubych kromek, ukrojonych z bochenka pieczywa z ziarnami (ok. 400 g)
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Dobrze wymieszać w misce serek ricotta, seler, pietruszkę i pieprz cayenne. Odstawić w chłodne miejsce. Mocno rozgrzać grill/opiekacz.
    2. Zostawić małe pieczarki w całości, a duże przepołowić. Wrzucić je na dużą teflonową patelnię o grubym dnie, dodać czosnek, tymianek, créme fraîche i łyżeczkę wody. Przykryć i dusić 3–4 minuty, aż staną się miękkie oraz puszczą sok. Doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
    3. W czasie gdy pieczarki się duszą, opiec na grillu lub w opiekaczu kromki chleba z obu stron. Posmarować je z wierzchu pastą z serka ricotta, gdy będą jeszcze ciepłe, a następnie przekroić na pół.
    4. Ułożyć tosty na oddzielnych talerzach. Położyć na każdym toście porcję gorących pieczarek i od razu podawać.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ miedź, selen * ✓✓ A, B1, niacyna, wapń, żelazo, cynk * ✓ B2, B6, kwas foliowy, potas

    Inne propozycje

    • Aby przygotować tosty pieczarkowe na ostro, należy rozgrzać na patelni teflonowej łyżkę oliwy z oliwek extra virgin, wrzucić cebulę pokrojoną w cienkie krążki i smażyć na średnim ogniu, dopóki nie zmięknie. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku, 500 g pieczarek przekrojonych na pół oraz czerwoną paprykę, pokrojoną w kostkę. Smażyć 2 minuty często mieszając, dodać łyżkę sosu worcester, łyżeczkę musztardy dijon oraz łyżeczkę ciemnego cukru trzcinowego muscovado. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wsypać 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i doprawić solą i pieprzem. Opiec pieczywo, posmarować je 125 g serka koziego, a następnie nałożyć na nie gorące, pikantne pieczarki i od razu podawać.

    Zalety

    • Podobnie jak inne sery, ricotta dostarcza dużo białka i wapnia. Ponieważ jest bardzo wilgotna, zawiera mniej tłuszczu niż wiele innych gatunków miękkiego sera. * • Pieczarki są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Zawierają kwas pantotenowy, który wzmaga odporność i zapobiega zmęczeniu. Dostarczają także fosforu, witamin z grupy B oraz selenu. Nie zawierają tłuszczu ani węglowodanów, więc są bardzo niskokaloryczne. Nie należy jednak jeść ich w zbyt dużych ilościach, bo są cieżkostrawne.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis