Tosty francuskie z ziołami

    Tosty francuskie z ziołami

    6polubień
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta potrawa jest świetnym daniem śniadaniowym. Trójkątne kawałki pieczywa tostowego moczy się w jajku roztrzepanym ze świeżymi ziołami i smaży, aż zrobią się chrupkie i pięknie się przyrumienią. Najlepiej podawać tosty z opieczonymi dużymi pieczarkami oraz chudym bekonem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże jajka
    • 4 łyżki chudego mleka
    • 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
    • 1 łyżka świeżego szczypiorku, drobno posiekanego
    • ½ łyżeczki posiekanego świeżego tymianku lub szczypta suszonego
    • szczypta słodkiej papryki
    • 4 duże pieczarki lub inne, duże grzyby o płaskich kapeluszach (razem ok. 250 g)
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego
    • 4 plasterki chudego bekonu, okrojone ze skórki i tłuszczu
    • 5 grubych kromek białego pieczywa tostowego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Roztrzepać jajka z mlekiem, większością natki pietruszki, szczypiorkiem, tymiankiem i papryką w głębokim talerzu. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
    2. Rozgrzać dość mocno opiekacz. Odkroić z grzybów nóżki. Nasmarować lekko spody kapeluszy łyżką oleju. Ułożyć na ruszcie spodami do góry, a obok plasterki bekonu. Opiekać grzyby 6–7 minut, a bekon około 10 minut, przewracając go na drugą stronę po 5 minutach. Kiedy grzyby i bekon będą gotowe, wyjąć je z opiekacza i odłożyć w cieple.
    3. Pokroić każdą kromkę pieczywa tostowego na 4 trójkąty. Rozgrzać dużą patelnię teflonową na średnim ogniu i wlać łyżkę pozostałego oleju. Zanurzyć około ¼ trójkątów z pieczywa w jajku i wrzucić na patelnię. Smażyć 1–2 minuty, aż przyrumienią się z obu stron. Zdjąć z patelni i odłożyć w ciepłe miejsce na czas smażenia reszty pieczywa. W razie potrzeby dodać jeszcze łyżkę oleju.
    4. Ułożyć po 5 francuskich grzanek na każdym talerzu. Pokroić pieczarki na grube plastry i ułożyć na talerzach wraz z bekonem. Posypać resztą natki pietruszki.

    Inne propozycje

    • Pomarańczowe tosty francuskie na słodko. Podać tosty z owocami zamiast z pieczarkami i bekonem. Wymieszać w misce 250 g malin i 2 dojrzałe brzoskwinie pokrojone w cienkie plasterki. Przykryć i odstawić. Delikatnie roztrzepać 3 duże jajka z 3 łyżkami chudego mleka oraz skórką drobno otartą z dużej pomarańczy. Ukroić 8 kromek bułki o grubości 5 mm, a następnie przekroić każdą na pół. Zanurzać w jajku i smażyć po kilka naraz, jak w głównym przepisie. Podawać gorące tosty przybrane owocami. Nałożyć na wierzch każdej kromki łyżkę greckiego jogurtu.

    Zalety

    • Pieczywo pełnoziarniste jest uważane za zdrowsze niż białe, ale zarówno jedno, jak i drugie jest dobrym źródłem skrobi. Okazuje się też, że ponieważ białe pieczywo jest wzbogacane w wapń, zawiera go więcej niż pieczywo pełnoziarniste. * • Pieczarki mają niewiele kalorii, a dostarczają potas, fosfor, trochę witamin z grupy B.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ B12, miedź, selen * ✓✓ B1, B2, E, niacyna, cynk * ✓ A, B6, kwas foliowy, wapń, żelazo, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis