Tortille z wołowiną i chili

    Tortille z wołowiną i chili

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Delikatne, cieniutkie steki wołowe smaży się bardzo szybko, a smakują doskonale z pikantnymi warzywami i łagodnym awokado. Podajmy je zawinięte w tortille.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 12 plastrów wołowego antrykotu lub udźca, roztłuczonych na cienkie sznycelki (ok. 350 g)
    • 1 łyżeczka papryki w proszku
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki
    • 1 żółta papryka, pokrojona w paski
    • 2 papryczki chili, czerwona i zielona, pokrojone w cienkie krążki
    • 4 tortille pszenne o średnicy 20 cm
    • 1 awokado, pokrojone w cienkie plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Mięso oprószyć papryką, kminem oraz odrobiną soli i pieprzu. Rozgrzać łyżkę oleju na dużej teflonowej patelni z pokrywką. Wrzucić mięso. Smażyć na dużym ogniu, przewracając raz na drugą stronę (po 30 sekund z każdej strony, by były krwiste, po 45 sekund, by były średnio wysmażone i po minucie, by były dobrze wysmażone). Wyjąć z patelni i odłożyć na deskę do krojenia.
    2. Wlać resztę oleju na patelnię. Wrzucić cebulę i smażyć przez 2 minuty, często mieszając, aż się zeszkli. Dodać paprykę i papryczki chili. Smażyć jeszcze przez 3 minuty, aż warzywa zmiękną. Doprawić solą i pieprzem. Pokroić mięso w paseczki o szerokości 1 cm. Dodać do warzyw na patelni. Zestawić patelnię z ognia i przykryć pokrywką, żeby farsz nie stygł.
    3. Kolejno wrzucać tortille na inną patelnię. Rozgrzewać po 30 sekund z każdej strony. Ułożyć farsz wzdłuż średnicy każdej tortilli i dodać plasterki awokado. Zrolować i podawać.

    Sandwicze ze stekiem

    Rozkroić 4 długie ciabatty lub bagietki wzdłuż na połówki tak, żeby były wciąż złączone z jednej strony. Rozgrzać je w ustawionym na średnią temperaturę opiekaczu przez minutę. Usmażyć sznycelki jak w punkcie 1. głównego przepisu. Posmarować spody bułek 3 łyżkami majonezu z musztardą z całymi ziarnami gorczycy. Ułożyć 4 duże pomidory pokrojone na plastry. Pokroić stek na paseczki i ułożyć na spodach. Wymieszać łyżkę oliwy z łyżeczką soku z cytryny i sokami z mięsa. Dodać 40 g listków rukwi wodnej i wymieszać. Posypać listkami steki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis