Tortille z wędzonym pstrągiem

    Tortille z wędzonym pstrągiem

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przekąskę tę tworzy farsz zawinięty w miękkie pszenne tortille. Proponowane przez nas apetyczne nadzienie składa się z wędzonego pstrąga, gotowej pasty rybnej i zielonych warzyw.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 8 dużych pszennych tortilli (ok. 340 g)
    • 170 g gotowej pasty rybnej
    • 85 g rzeżuchy
    • ½ ogórka, pokrojonego w cienkie plasterki
    • 4 filety wędzonego pstrąga, podzielonego na kawałki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Zawinąć tortille razem w folię aluminiową i ogrzewać w piekarniku 10 minut lub zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
    2. Tortille posmarować po jednej stronie niewielką ilością pasty rybnej, posypać rzeżuchą, rozłożyć kawałki ogórka i wędzonego pstrąga, ścisło zawinąć. Przekroić każdą tortillę ukośnie na pół i od razu podawać.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ B12 ✓ A, B1, C, E, niacyna, wapń, selen

    Inne propozycje

    • Można przygotować tortille z kurczakiem i sosem hoisin, czyli wariację na temat popularnego dania – kaczki po pekińsku z naleśnikami. Pokroić na cienkie kawałki 250 g ugotowanych filetów z piersi kurczaka, pokroić w cienkie słupki ½ ogórka, poszatkować 6 cebulek dymek. Następnie każdą ciepłą tortillę posmarować 2 łyżeczkami sosu hoisin, położyć trochę kurczaka, ogórka oraz dymki i ścisło zawinąć. Przeciąć na pół i podawać. Można również użyć wędzonych piersi kurczaka lub pieczonych piersi kaczki bez skóry.

    Zalety

    • Tortilla to rodzaj bardzo cienkiego pieczywa podobnego do naleśnika. Można ją przyrządzać z ciasta z mąki pszennej lub masy kukurydzianej nazywanej “masa harina”. Tortilla to główny składnik jadłospisu w krajach Ameryki Środkowej. Można nią zastąpić różne rodzaje pieczywa. Przygotowuje się z niej bez kłopotu powszechnie lubiane przekąski. * • Pstrąg jest tłustą rybą, bogatą w istotne dla człowieka kwasy tłuszczowe omega-3. Pomagają one chronić organizm przed udarami i chorobami serca. Pstrąg jest również bogaty w witaminę E, której jednym z zadań jest niedopuszczanie do zniszczenia komórek przez wolne rodniki. * • Ogórek, warzywo z rodziny dyniowatych, składa się w większości (96%) z wody, co oznacza, że jest bardzo niskokaloryczny. W jego skórce znajduje się beta-karoten.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis