Guacamole

  • 2komentarze
  • 14polubień
  • 1godz.5min.

Największą tajemnicą dobrego meksykańskiego dipu z awokado zwanego guacamole jest ...naprawdę dobre awokado. Upewnij się, że jest dojrzałe, a jeśli kupisz je całkiem twarde, włóż do papierowej torebki i zostaw tak na 1 do 4 dni w temperaturze pokojowej. Sprawdzaj codziennie, czy jest już miękkie, a gdy zmięknie zrób pyszne guacamole!

PHLOX

Składniki

ilość porcji: 16 

  • 2 awokado
  • 0,5 cytryny, wyciśniętej
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 5min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

  1. Przekroić oba awokado na pół. Usunąć pestki i wydrążyć łyżką miąższ do miski. Rozgnieść widelcem awokado, mieszając z sokiem z cytryny, cebulą, oliwą i solą. Przykryć miskę i wstawić do lodówki na godzinę. Podawać z chipsami tortilla lub pałeczkami ze świeżych warzyw.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (2)

KatarzynaKrawczyk
7

Jak dla mnie brakuje paru skladnikow , cebule zamienmy na czerwona jest delikatniejsza (chociaz w przepisie nie pisze jaka dodajemy na pewno kolendre (cillantro) nie dodajemy oliwy poniewaz avocado jest tluste , zamiast oliwy dodajcie smietane lyzke , przedewszystkim dodajemy pomidory usuwamy te mokre nasionka i kroimy jakby tylko skore, kolejna rzecza jest ostra papryka jalapenio ,mozna ja dostac w puszce i nie za duzo polowe papryczki lub jakas podobnie ostra papryke, oczywiscie dodajemy pieprz . Guacamole musi byc lekko hot :D pozdrawiam .Mam nadzieje ze autor przepisu sie nie pogniewa - 18 lis 2013

ellerin
autor:
3

Zdecydowanie brakuje pol papryczki chili pokrojonej w drobną kosteczke - 10 sty 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie