Guacamole

    Guacamole

    18polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 666 osób

    Największą tajemnicą dobrego meksykańskiego dipu z awokado zwanego guacamole jest ...naprawdę dobre awokado. Upewnij się, że jest dojrzałe, a jeśli kupisz je całkiem twarde, włóż do papierowej torebki i zostaw tak na 1 do 4 dni w temperaturze pokojowej. Sprawdzaj codziennie, czy jest już miękkie, a gdy zmięknie zrób pyszne guacamole!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 2 awokado
    • 0,5 cytryny, wyciśniętej
    • 2 łyżki posiekanej cebuli
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 2 łyżki oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Przekroić oba awokado na pół. Usunąć pestki i wydrążyć łyżką miąższ do miski. Rozgnieść widelcem awokado, mieszając z sokiem z cytryny, cebulą, oliwą i solą. Przykryć miskę i wstawić do lodówki na godzinę. Podawać z chipsami tortilla lub pałeczkami ze świeżych warzyw.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    KatarzynaKrawczyk
    18

    Jak dla mnie brakuje paru skladnikow , cebule zamienmy na czerwona jest delikatniejsza (chociaz w przepisie nie pisze jaka dodajemy na pewno kolendre (cillantro) nie dodajemy oliwy poniewaz avocado jest tluste , zamiast oliwy dodajcie smietane lyzke , przedewszystkim dodajemy pomidory usuwamy te mokre nasionka i kroimy jakby tylko skore, kolejna rzecza jest ostra papryka jalapenio ,mozna ja dostac w puszce i nie za duzo polowe papryczki lub jakas podobnie ostra papryke, oczywiscie dodajemy pieprz . Guacamole musi byc lekko hot :D pozdrawiam .Mam nadzieje ze autor przepisu sie nie pogniewa - 18 lis 2013

    autor:
    10

    Zdecydowanie brakuje pol papryczki chili pokrojonej w drobną kosteczke - 10 sty 2014

    autor:
    2

    Przede wszystkim brak kolendry, potem czosnku, papryczki. - 27 lis 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis