Tortilla z ziemniaków i cukinii

    Tortilla z ziemniaków i cukinii

    10polubień
    30min.


    Zrobione przez 6 osób

    Tortilla, najbardziej znana przekąska hiszpańska, jest przyrządzana z jajek, cebuli i ziemniaków. Przygotowuje się ją jak zwykły omlet i podaje na ciepło lub zimno, pokrojoną na trójkątne kawałki. Można ją również wzbogacić, dodając wiele innych składników.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 600 g ziemniaków, pokrojonych w małą kostkę
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
    • 1 cukinia (ok. 150 g), pokrojona w kostkę
    • 2 plastry chudego bekonu, drobno pokrojonego
    • 6 jajek
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wrzucić pokrojone ziemniaki do garnka z wrzącą wodą i zagotować. Odrobinę zmniejszyć ogień, gotować 3 minuty, starannie odcedzić.
    2. Rozgrzać oliwę na teflonowej patelni o grubym dnie i średnicy około 25 cm. Wrzucić ziemniaki, cebulę, cukinię oraz bekon i smażyć na średnim ogniu około 10 minut, od czasu do czasu przewracać na drugą stronę i mieszać, aż ziemniaki będą miękkie i złotawe.
    3. Mocno rozgrzać grill. Ubić jajka w misce z łyżką zimnej wody, a następnie dodać pietruszkę i doprawić pieprzem. Polać warzywa na patelni masą jajeczną i smażyć 3–4 minuty, aż jajka zetną się od spodu. Co jakiś czas podważać boki tortilli, aby jajko, które jeszcze się nie ścięło, spływało na patelnię.
    4. Gdy na wierzchu tortilli pozostanie już tylko odrobina nieusmażonego jajka, umieścić patelnię na rozgrzanym grillu na około 2 minuty, aż wierzch się zetnie. Zsunąć tortillę z patelni na talerz albo deskę i zostawić do ostygnięcia na 2–3 minuty. Pokroić na małe, najlepiej trójkątne, kawałki. Serwować na ciepło lub całkowicie ostudzić przed pokrojeniem i podaniem.

    1 porcja zawiera

    ✓✓B12 * ✓ A, B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy, niacyna, miedź, potas, selen, cynk

    Inne propozycje

    • Zamiast cukinii można użyć pokrojonych szparagów albo kawałków pomidorów bądź dodać gotowany groszek na chwilę przed wlaniem masy jajecznej. Pietruszkę może zastąpić świeży estragon, szczypiorek lub bazylia. * • Aby przyrządzić tortillę na ostro, należy dodać do masy jajecznej ½ łyżeczki rozkruszonych suchych papryczek chili. * • Tortilla ziemniaczano-pieczarkowa z parmezanem. Zamiast cebuli, cukinii i bekonu, użyć 200 g pokrojonych w cienkie plastry pieczarek i cienko pokrojonego pora (ok. 200 g). W punkcie 2. smażyć ziemniaki z porem 6 minut, dodać pieczarki i smażyć jeszcze 4 minuty, aż sok z grzybów wyparuje. Przed wlaniem na patelnię jajek wsypać do nich 45 g świeżo startego parmezanu. * • Tortillę podać jako lunch dla 4 osób, z sosem ze świeżych pomidorów, sałatą i pieczywem.

    Zalety

    • Jajka są niedrogim źródłem białka. Zawierają cholesterol, ale informacje o szkodliwości dla zdrowia cholesterolu przyjmowanego z pokarmem są często przesadzone. U większości ludzi cholesterol przyjmowany w pożywieniu nie podnosi stężenia cholesterolu we krwi. * • Cukinia jest bogata w witaminę B6 i niacynę, których najwięcej jest w skórce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    RadosławKołodziej
    2

    Konsystencja nie do końca wyszła i całość się rozpadła przed nałożeniem, być może ziemniaki powinny być pokrojone w naprawdę, bardzo drobną kostkę. Za to smak bardzo OK - 05 sie 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis