Tort z kremem czekoladowym

    Tort z kremem czekoladowym

    Zapisz do ulubionych
    9godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny i wykwintny tort z kremem czekoladowym nie tylko na wyjątkowe okazje. Biszkopt przełożony malinową konfiturą i kremem budyniowym z czekoladą to prawdziwa uczta!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 5 jajek
    • 150 g cukru
    • 1 torebka (16 g) cukru waniliowego
    • szczypta soli
    • 150 g mąki
    • 3 łyżki ciemnego kakao
    • masło do nasmarowania formy
    • Krem
    • 150 g konfitury malinowej
    • 150 g czekolady deserowej
    • 500 ml mleka
    • 1 torebka (45 g) budyniu czekoladowego
    • 2 łyżki cukru
    • 3 żółtka
    • 250 g miękkiego masła
    • 100 g cukru pudru
    • 1 torebka (16 g) cukru waniliowego
    • 2 łyżki białej wódki malinowej (”Himbeergeist”)
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 9godz.35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Tortownicę nasmarować masłem. Jajka zmiksować z cukrem, solą i cukrem waniliowym oraz 1 łyżką zimnej wody.
    2. Wymieszać mąkę z kakao, dodać do masy jajecznej i wymieszać trzepaczką do piany. Przełożyć ciasto do formy i wyrównać powierzchnię. Piec przez 30–35 minut.
    3. Wyjąć biszkopt z piekarnika i studzić przez 5 minut. Potem obrócić formę do góry dnem, podkładając papier do pieczenia, zdjąć obręcz tortownicy, a dno pozostawić na cieście. Biszkopt powinien tak leżeć przez noc. Następnego dnia przekroić go długim nożem na 3 równe warstwy. Dwie z nich posmarować z wierzchu konfiturą.
    4. Pokruszyć 100 g czekolady. Zagotować 400 ml mleka i rozpuścić w nim czekoladę. Rozrobić budyń w proszku i cukier z resztą mleka. Dodać do gotującego się mleka, cały czas mieszając, gotować, aż zgęstnieje.
    5. Żółtka rozrobić z odrobiną gorącego budyniu, wlać do reszty budyniu i wymieszać. Całość ostudzić, mieszając kilka razy, żeby nie powstał kożuch.
    6. Dodać do masła cukier puder i cukier waniliowy. Ubić na puszystą masę. Dodawać do niej po łyżeczce budyń, ciągle mieszając. Połowę kremu rozdzielić równo między dwie posmarowane galaretką malinową warstwy tortu i rozsmarować. Ułożyć jedną na drugiej. Wierzch górnej warstwy skropić wódką ”Himbeergeist”.
    7. Na drugą warstwę tortu nałożyć trzecią i lekko docisnąć. Cały tort pokryć równo resztą kremu. Resztę czekolady zetrzeć na grubej tarce i posypać tort, a następnie posypać jeszcze cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Dobra rada

    Krem będzie miał wyraźny, mocny smak czekolady, jeśli użyta czekolada będzie zawierała dużo kakao (przynajmniej 60%).

    Tort czekoladowo-pomarańczowy

    Przygotować ciasto biszkoptowe i krem czekoladowy jak w przepisie. Obrać ze skórki 3 duże pomarańcze i podzielić na cząstki. Obie dolne warstwy tortu skropić likierem pomarańczowym, posmarować konfiturą pomarańczową i rozdzielić na nie równo jedną trzecią kremu. Ułożyć na kremie cząstki pomarańczy i lekko wcisnąć. Złożyć tort jak w przepisie, posmarować z wierzchu i z boku jedną trzecią kremu. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką gwiazdkową i przystroić tort wyciskanymi rozetkami. Przeciąć na połówki 8 kandyzowanych plasterków pomarańczy i powkładać pionowo w rozetkę z kremu. Na koniec posypać tort czekoladą startą na wiórki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis